NEZAMĚSTNANOST: Ve Zlínském kraji mírně stoupla nezaměstnanost

ZLÍN - Ve Zlínském kraji ke konci srpna mírně stoupla míra nezaměstnanosti, aktuálně činí 7,6 procenta. Serveru Zlin.cz to uvedla Miriam Majdyšová, mluvčí krajské pobočky Úřadu práce ČR.

Ke konci srpna evidují pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji 31 043 uchazečů. Ve srovnání s předcházejícím měsícem se celkový počet uchazečů o zaměstnání zvýšil pouze o 60 lidí.

„Na konci měsíce srpna dosahuje podíl nezaměstnaných ve Zlínském kraji 7,6 procenta a je mírně nad úrovní podílu nezaměstnaných v ČR, který ke stejnému datu dosáhl hodnoty 7,5  procenta. Zatímco ve Zlínském kraji došlo ke zvýšení počtu uchazečů o zaměstnání o 0,19 procent, v celé České republice se zvýšila nezaměstnanost pouze o 0,12  procenta,“ upřesnila Majdyšová.

V průběhu měsíce srpna se na pracovištích úřadu práce ve Zlínském kraji nově zaevidovalo 2 515 uchazečů o zaměstnání a vyřazeno bylo 2 455. Ve srovnání s předcházejícím měsícem došlo k mírnému snížení počtu nově evidovaných uchazečů i počtu uchazečů vyřazených.

Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Zlínského kraje byl rozdílný. V okresech s vyšším podílem nezaměstnaných nezaměstnanost v srpnu poklesla, byť jen o minimum. V Kroměříži to bylo o 0,68 procenta a ve Vsetíně o 0,17 procenta. Naopak v okrese Uherské Hradiště vzrostla nezaměstnanost o 0,66 procenta a ve zlínském okrese o 0,8 procenta. Nadále však zůstává okres Zlín okresem s nejnižším podílem nezaměstnaných (6,8 procenta) v rámci kraje a okres Vsetín okresem s nejvyšším podílem nezaměstnaných (8,7 procenta) v rámci kraje.

Na konci měsíce srpna evidovala pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 2 532 volných pracovních míst. Je to o 274 volných pracovních míst více než na konci července. Na jedno volné pracovní místo připadá nyní  12,3 uchazečů o zaměstnání. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je situace v počtu volných pracovních míst lepší. „Evidujeme téměř o 44 procent více volných míst než v loňském roce. Nejčastěji nabízená volná pracovní místa se však v podstatě nezměnila. Nejčastěji nabízená volná pracovní místa jsou v profesích: obchodní zástupci (175 volných pracovních míst), svářeči (121 pracovních míst), seřizovači a obsluha obráběcích strojů (111 pracovních míst), řidiči nákladních automobilů a tahačů (85 pracovních míst),“ dodala Majdyšová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x