„Do lesa už nechodím, starám se o nemocného manžela, ale houbový půst přeci jen nedržím,“ říká v samém centru Zlína na zdejší Farské louce subtilní, drobná žena, paní Helena Sousedíková. Místo obligátního košíku má jen sáček. V předklonu ale sbírá žampion za žampionem.
„Letos to zatím nic není, bylo moc sucho, ale zřejmě to ještě přijde,“ vypráví. „Vždy touto dobou je louká spíše než zelená celá bílá od hlaviček těchto výborných hub, určitě to ještě přijde,“ láká ke dnům příštím s dešťovými kapkami coby houbařským zlatem paní Helena.
„Tyhle žampiony mají vynikající chuť, určitě výraznější než ty, které kupujete v obchodě z velkopěstitelských ploch,“ přesvědčuje houbařka u zlínského Městského divadla.
Uplatnění je doslova klasické. „Úplně nejlepší je smaženice s cibulí a vejci, vynikající jsou pod maso, dají se zamrazit, vypéct a uložit do sádla, vždycky rozvoní třeba hotovou polévku,“ dodává při letmém houbařském setkání v centru krajského města paní Helena.
Další dobrou zprávu pro ty, kteří ještě letos na houby nezanevřeli, přináší aktuálně Jan Ginter z Valašských Klobouků. „Za dvě hodiny pěkné procházky ve smrkovém lese nějakých 130 praváků,“ hlásí hrdě.
Anketa
run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’15520′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’96‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚15520‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>