Petr Čajánek: už to začíná a to je moc dobře

K nevíře, už je to dvacet let, co osmnáctiletý mladík Petr Čajánek v sezóně 1993-94 nahlédl, jak to naostro chodí v extralize. Na svoji další sezónu v nejvyšší české soutěži, která vypukne předehrávkou 1. kola už ve čtvrtek v Litvínově, se docela zralý muž s vizáží mladíka těší jako vždy.

Fakt se vždycky, mladí starší, to je jedno, moc těšíme na první buly ostrého zápasu. Končí příprava, náročné období, které se absolvovat musí, ale sezóna se vším všudy začíná prvním mistrákem. Je to skvělá chvíle pro nás a určitě taky pro diváky,“ zamýšlí se trojnásobný mistr světa a bronzový olympijský medailista.

Jako hokejista by tudíž možná měl mít raději podzim než léto. Tedy období, které začíná, když je na spadnutí extraliga. „Já mám rád jaro, léto, podzim i zimu, každé z období z jiného důvodu. Co se prchajícího léta týče, to jsme si s rodinou tedy s manželkou a oběma dětmi užili snad vůbec nejlépe, co pamatuji. Snad se tahle pozitivní příprava projeví i na ledě,“ usmívá se.

Možná do toho promluvila i jóga, paní Katka, Petrova choť, je mistryní tohoto oboru. „Určitě, józe vděčím za to, že po dvaceti letech tvrdých střetů u nás v extralize, v NHL i KHL jsem relativně zdravý. Jóga přináší duševní vyrovnanost, jen nevím, jestli to v mém případě platí i na ledě. Ale určitě hodně pomáhá třeba při správné formě regenerace,“ dodává zlínský kapitán.

V Čajánkově rodině je sport na pořadu dne. „No jasně, starší Terezka bruslí a věnuje se moderní gymnastice, kluk je ještě malý, má tři a půl, ale věřím, že si ho sport taky najde,“ říká zkušený hokejista, který se už nemůže dočkat zahájení nového ročníku extraligy.

Cíl vyřknout nechce, je to ošidné, tak mu posíláme přání. Což takhle premiérový titul a šest gólů v jednom utkání jako v roce 1998, tehdy to odnesli brankáři Opavy. Takový střelecký kousek je pořád naprosto ojedinělý.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x