Kormorán v kraji napáchal milionové škody

ZLÍN - Vyplacení téměř dvou milionů korun jako náhradu škod způsobených chráněnými zvířaty dvěma žadatelům schválila Rada Zlínského kraje. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Finance byly do rozpočtu kraje poukázány ze státního rozpočtu a dle zákona o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy je krajský úřad příslušným orgánem pro výplatu přiznaných náhrad.

„Žádost o náhradu škody způsobené kormoránem velkým na rybí obsádce podal v dubnu tohoto roku nájemce soustavy rybníků v Záhlinicích. Škoda byla vyčíslena na 1 909 685 korun. V květnu zažádal o náhradu škody způsobené na ovcích zvláště chráněným vlkem obyvatel Velkých Karlovic. Škoda byla vyčíslena ve výši 4 500 korun,“ upřesnila Dvorníková.

Co se týká výplaty náhrad škody způsobené kormoránem velkým, jedná se o jeden z posledních případů, neboť kormorán velký není od 1. dubna zařazen mezi vybrané zvláště chráněné živočichy.

Krajský úřad Zlínského kraje vyplatil v letošním roce na náhradu škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy částku 2 380 976 korun, a to na škody způsobené kormoránem velkým, vlkem a bobrem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x