VOLBY: Sociální demokracie ve Zlíně. Předseda Sobotka: zaměříme se na zdravotnictví

Je tu start předvolební kampaně. Do Zlína jako první svolali tiskovou konferenci sociální demokraté. Podle zatimních průzkumů agentur jasný favorit předčasných parlamentních voleb. Před novináře předstoupili "těžké váhy". Všichni z čelních míst krajské kandidátky podporovaní předsedou strany Bohuslavem Sobotkou i místopředsedkyní Alenou Gajdůškovou.

Akcent ve Zlínském kraji kladou na zdravotnictví. „Situace ve financování nemocnic je opravdu vážná, na vině je předešlá vláda, špatná úhradová vyhláška, hrozí velké problémy Všeobecné zdravotní pojišťovny, situaci negativně výrazně ovlivnili ministr financí Kalousek a ministr zdravotnictví Heger,“ konstatoval předseda socialistů Sobotka.

Kritizoval i ODS, která podle něj při vládnutí promarnila své šance. Podle Sobotky je třeba narovnat nerovnovážný vztah ve zdravotnictví. Nový návrh státního rozpočtu považuje za docela optimistický, spolustraníkům ve Zlínském kraji nedal zrovna lehký úkol, byl by rád, kdyby získali každý třetí hlas voličů v říjnových volbách.

O formě předvolební kampaně: „Sociální demokracie povede korektní kampaň, chceme mluvit o tom, jak řešit problémy obyčejných lidí, jak zmírnit nezaměstnanost, jak pomoci mladým rodinám, budeme nabízet řešení, nechceme konfrontaci, chceme hledat pozitivní postupy.“

Lídrem krajské kandidátky je Antonín Seďa. Zkušený uherskohradišťský poslanec vede sociální demokraty do nelehkého boje a dobře to ví. „Máme tu v kraji svá specifika, velmi silní jsou u nás lidovci, TOP 09 s podporou starostů. Získat přes 30 procent bude hodně těžké, pokud to bude víc než 27 procent jako v roce 2010, budu spokojen, rádi bychom také navýšili počet poslanců z kraje, zatím jsme čtyři, za úspěch bych považoval navýšení o jednoho.“

Socialisté se po tiskovce vydali do zlínské Krajské nemocnice Tomáše Bati, která je v nelehké ekonomické situaci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x