Zlín se chystá na Evropský týden mobility

ZLÍN - Kola ve všech pádech, takový bude Evropský týden mobility, který si obyvatelé Zlína i jeho návštěvníci budou moci užít od pondělí 16. do neděle 22. září. Jak uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák, hlavním smyslem akce je upozornit na to, že pro cestování není nutné používat pouze motorové prostředky.

Program nabídne celou řadu akcí pro děti i dospělé. Jedním z jeho vrcholů bude Den jízdního kola, který se uskuteční ve čtvrtek 19. září od 10 do 17 hodin na náměstí Míru. „Mimo jiné bude možné si zde vyzkoušet elektrokola, která stále více získávají na oblibě,“ prozradil cyklokoordinátor města Martin Habuda.

Ve čtvrtek se budou také sbírat stará nebo nepoužívaná kola pro Afriku. „Jde o charitu, která pomůže zlepšit životní podmínky lidí v nejchudších částech světa. Kdo tedy má bycikl, na který už nechce sednout, může ho s naší pomocí poslat do Afriky,“ vyzval radní Josef Novák, do jehož kompetencí problematika cyklodopravy ve Zlíně patří.

V pátek 20. září zažije náměstí Míru cyklomaraton s názvem Město cyklistům aneb Vydržíš co primátor! a jak už název napovídá, mezi desítkami účastníků, kteří usednou do sedel speciálních rotopedů, bude i primátor Miroslav Adámek.

Návštěvníci Evropský týden mobility se mohou těšit také na programy s DDM Astra, přehlídku historických kol v podání Cykloveteranclubu Zlín a řadu dalších zajímavých akcí.

Evropský týden mobility je kampaní, do které se letos přihlásily stovky měst ze starého kontinentu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x