Zlínské muzeum i galerie se zapojí do Evropských dnů

ZLÍN - Muzeum jihovýchodní Moravy i Krajská galerie výtvarného umění se v neděli zapojí do oslav Dnů evropského dědictví. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí 14|15 Baťova institutu Michaela Mitáčková.

Pro návštěvníky svých expozic připravuje muzeum mimořádnou nabídku. Stálé výstavy ve 14. budově 14|15 Baťova institutu budou přístupné za zvýhodněné vstupné. Za vstupenku do expozic  –  Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost a František Bartoš: Pedagog, jazykovědec a etnograf – zaplatí lidé poloviční cenu. Slevu 50 procent na vstupné získají i návštěvníci výstavy v Muzeu luhačovického Zálesí. Zcela zdarma bude přístupný hrad Malenovice i sousední hájenka.

I Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně připravila pro návštěvníky svých expozic mimořádnou nabídku. Stálou expozici nazvanou Prostor Zlín | Řády vidění a výstavu Z rodinného alba si mohou lidé prohlédnout za zvýhodněné poloviční vstupné.

„Touto akcí chceme dát prostor široké veřejnosti k poznání jedinečných uměleckých děl, která jsou ve sbírkách naší galerie. Ve stálé expozici, která je přístupná od letošního května v nových prostorách tovární 14. budovy, lidé uvidí například obraz Josefa Čapka Harmonikář (1919), Toyen (Marie Čermínové) Noc v Oceánii (1931) nebo autoportrét Bohumila Kubišty, vytvořený malířem v letech 1907 – 1908,“ pozval do expozice ředitel galerie Václav Mílek. Stálá výstava představuje také architekturu, design i sochařské umění významných českých autorů.

Výstava Z rodinného alba výběrově představuje tvorbu většiny osobností, které spoluurčovaly povahu Výtvarného odboru Umělecké besedy mezi dvacátými a čtyřicátými lety 20. století, v období, jež je významné i pro samotné město Zlín.

Dny evropského dědictví ( European Heritage Days) každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Letošní ročník Dnů evropského dědictví v ČR má své národní téma Památky v novém světle. 

 

 

 

 

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x