V rámci kampaně uzavře Vsetín Smetanovu ulici

VSETÍN - V souvislosti s mezinárodní osvětovou kampaní Evropský týden mobility uzavře v pondělí město Vsetín Smetanovu ulici pro motoristy a lidé budou moci celý den využívat MHD zcela zdarma. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

Kampaň Evropský týden mobility se snaží lidem přiblížit alternativní způsoby dopravy, ale i problémy, s nimiž se v běžném životě například setkávají vozíčkáři i jinak zdravotně postižení. Ve Vsetíně se tak při této příležitosti uskuteční již tradiční Evropský den bez aut a bariér.

Stěžejní den celé kampaně bude v pondělí 16. září, kdy se na uzavřené Smetanově ulici v úseku mezi parkovištěm k Jednotě a budovou VZP uskuteční tradiční akce Den bez aut a bariér. Od devíti do 16 hodin se lidé mohou těšit na programy pro širokou veřejnost. Dopoledne bude určené pro všechny děti, které si budou moci zasoutěžit ve slalomu na odrážedlech, šlapadlech a vozících, dále si zastřílet na hokejovou bránu, vyzkoušet si judo, prohlédnout si výjezdové policejní auto či se projet na koňském povoze. K dispozici budou také různé rukodělné aktivity nebo ukázka plic kuřáka, protože letošní rok je zaměřený na čistý vzduch.

Odpoledne pak nabídne aktivity jako závod ve školních štafetách, hru boccia, zájemci si mohou zajezdit na lehokolech či lehotříkolkách, nebo také vyzkoušet simulační brýle a dalších kompenzační pomůcky. Po celý den bude možné si nechat udělat prohlídku svého kola u stánku Policie ČR. Pro příjemnou atmosféru a užití si veřejného prostoru bude dále připravena knihovnička a fairtradová kavárna u Jednoty, výstava fotek, taneční vystoupení tanečnic z All style unit a zahraje i nevidomý kytarista.

„Zveme touto akcí všechny, koho zajímá zdravé životní prostředí, rádi vynechají alespoň na tento den cestu automobilem a udělají tak něco prospěšného pro sebe i druhé. Zároveň se budou moci přesvědčit, že i s handicapem se dá žít plnohodnotně,“ uvedla vsetínská místostarostka Květoslava Othová.  

Po celý den bude navíc MHD ve Vsetíně zdarma.

„Za nepříznivého počasí bude akce zrušena,“ dodala Čadová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x