Cyklisté se budou moci projet po trase plánované cyklostezky na Valašskokloboucku

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Ve Valašských Kloboukách odstartuje v pondělí Cyklojízda, v rámci které se budou moci zájemci projet po trase, kudy by měla v budoucnu vést zamýšlená cyklostezka z Valašských Klobouk do Brumova-Bylnice. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Plánovaná cyklostezka začíná konkrétně ve valašskokloboucké části Trhovisko a končí u brumovského koupaliště. Společný výjezd z ekoparku se uskuteční v 15 hodin.

„Cyklojízdu pořádáme jakožto součást kampaně Evropského týdne mobility, jehož cílem je podpora šetrné a bezpečné veřejné dopravy a zdravého životního stylu. Chceme tak umožnit cyklistické veřejnosti vyzkoušet si trasu připravované cyklostezky, dozvědět se o projektu podrobné informace a seznámit se s aktuálními možnostmi realizace zamýšleného úseku,“ sdělil místostarosta města Valašské Klobouky Martin Janík.

Při startu v ekoparku se uskuteční i doprovodný program s cyklistickou tematikou, soutěžit se bude například o nejzajímavější kolo či o nejmladšího, nejstaršího, nejlehčího i nejtěžšího jezdce. Na konci Cyklojízdy se pak účastníci dozvědí výsledky.

Trasa bude přehledně značená, ale vzhledem k tomu, že bude její povrch upraven pouze provizorně, doporučují pořadatelé absolvovat ji na horském či trekovém kole. Pokud by pro někoho byl terén příliš náročný, bude moci sjet na hlavní silnici.

„V cíli nás starosta brumovský starosta provede po právě realizovaném úseku tamní cyklostezky. Následně bude na programu beseda o plánované cyklostezce mezi Valašskými Klobouky a Brumovem-Bylnicí, které se zúčastní představitelé obou měst. Na koupališti se cyklisté budou moci také občerstvit v otevřeném bufetu,“ podotkl Janík.

V současné době se pracuje na přípravě první etapy cyklostezky ve Valašských Kloboukách, která by měla vést od ekoparku Trhovisko po parkoviště za středním odborným učilištěm v Brumovské ulici. Na tento úsek město získalo dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava.

Na zbývající úsek do Brumova se aktuálně chystá projektová dokumentace, která v budoucnu usnadní žádosti o dotaci na realizaci. „Jsme si vědomi, že vybudování souvislé cyklostezky mezi Valašskými Klobouky a Brumovem není otázkou jednoho roku. Bylo by však dobré začít a postupovat po menších etapách, tak aby v horizontu několika příštích let mohli cyklisté vyjet na bezpečnou a komfortní cyklostezku,“ uzavřel Martin Janík s tím, že realizace je do velké míry otázka financí a priorit zastupitelstva města.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x