Mohutný buk v parku u zlínského zámku bude muset jít k zemi

ZLÍN - Zlínský park Svobody u zámku přijde ve středu o mnohaletou dominantu, mohutný červenolistý buk. Je ve špatném zdravotním stavu a odborníci doporučili jeho urychlené skácení, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Strom se v minulých letech těšil velké pozornosti, byl pravidelně kontrolován a v jeho koruně byly provedeny odborné zásahy, které zvyšovaly jeho bezpečnost. Po silných deštích v minulých dnech ale došlo k výraznému narušení jedné z jeho hlavních větví a ta musela být v úterý akutně odstraněna. „Buk tak přišel o třetinu své původní koruny a tím se stal velmi nestabilním. V zájmu bezpečnosti mnoha lidí, kteří parkem každý den procházejí, jsme se proto s odborníky shodli na tom, že je nutné ho odstranit. V místě, kde stál, bude vysazen strom nový,“ ujistila Věra Jašková z odboru městské zeleně magistrátu.  

Na území Zlína roste více než 100 tisíc stromů. Dřeviny nechává město ošetřovat průběžně, zásah často je provádějí odborné firmy, a to i stromolezecky. U mladých stromů se realizují výchovné řezy, které přispívají k vytvoření zdravých a stabilních korun v budoucnosti. Počet stromů, které se ve městě kácejí, je v posledních letech vždy nižší než počet stromů vysazených. Ve Zlíně se stromy nekácejí pro dřevo, ale pouze v případech, kdy jsou staré, nemocné či jinak nebezpečné nebo musí ustoupit některé stavbě.

Díky propracovanému systému péče o zeleň byl Zlín letos vyhlášen vítězem celostátní prestižní soutěže Město stromů. O zdravotních stavech více než 11 tisíc stromů se může dozvědět i veřejnost, a to díky unikátnímu projektu Stromy pod kontrolou. Vstoupit do databáze lze kliknutím na zelený banner Stromy pod kontrolou, který je umístěný vlevo na hlavní stránce městského webu. Po zadání klíčového slova Zlín se objeví fotografická mapa s červenými kolečky, které po rozkliknutí ukáží údaje o konkrétním stromu či stromech. Databáze stromů se neustále rozšiřuje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x