Velká jablečná hra. Jak to bude dál?

Přijdete do supermarketu. Nejlevnější zelená jablka za 18 korun nemají vzhled ani valnou chuť, vydrží pár desítek hodin. Ale jsou podle označení z Česka. Další druhy už mají provenienci EU a vyjdou klidně na 60 korun za kilo. Všemocná ruka trhu?

Asi opravdu všemocná, když na zahradách ve Zlínském kraji právě teď dozrávají jablka mnoha odrůd, skvělé chuti, výrazné barvy. Bez problémů v chladném sklepě navíc vydrží do jara. Že byste se s nimi třeba od drobnějších pěstitelů setkali právě ve velkých nákupních centrech? Tak na to rychle zapomeňte. Nikdo je tam nedodá, dotované plody z Holandska, Španělska, Itálie i řady dalších zemí mají přednost.

Úroda jablek, kdysi naprosto nejlevnějšího ovoce je přitom letos vynikající. Zlíňan Jiří Novák ukazuje ve svém sadu výsledky. „Mám tu řadu odrůd, tohle je Champion, tohle Rubín, Selena, Bohemia Gold.“ Plody červené barvy a vynikající chuti. Těší ho, že má širokou rodinu a zásobí ji vitamíny. Ale uplatnění ryze domácí úrody zase tak snadné není. „Něco snad zmoštujeme, něco se sousedy vypálíme na calvados, jde mi o to, aby se vše využilo. Jisté to zdaleka není,“ říká pěstitel, který je stejně jako spousta dalších kritikem poměrů v obchodní síti.

Dostat jablka z našich sadů na stůl je docela složité. Ještě že si ve Zlíně razí cestu první vlaštovky v podobě obchodů s domácími produkty. „Je to konečně možná cesta, jak třeba pro děti zajistit čerstvé ovoce. Lidé si mohou přímo v obchodě ukázat, jaká jablka se jim líbí a zítra mohou mít třeba deset kilo na uskladnění i na jídlo,“ říká Jana Brázdilová, šéfka zlínské Agrární komory. Podobně to jde i s dalšími produkty. Ale boj s často dotovanými ale leckdy i pofiderními výrobky ve velkých nákupních centrech bude trvat dlouho.

Koupil jsem si třeba letos čtyřikrát meloun v jednom zlínském supermarketu, vždycky jsem se vypekl, moje chyba, pokaždé byl prostě hrozný. Nesladký, nedozrálý, jindy nahnilý. Fuj. Stejně tak nechápu, jak je možné, že tu prodávají doslova gumové broskve, bez šťávy a chuti, co by se asi muselo stát, aby se sem dostávaly produkty z nedaleké jižní Moravy,“ klade otázku, která zajímá každého, pan Milan ze Zlína.

Ruka trhu je opravdu všemocná, nebo spíše nemocná, našim produktům zatím rozhodně nefandí a štve to čím dál více lidí.

Anketa

run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’16015′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚100‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚16015‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x