Kraj ocenil rukodělné mistry

STARÉ MĚSTO, ZLÍN - Ve staroměstském Památníku Velké Moravy byly ve čtvrtek večer slavnostně oceněny tři ženy, kterým krajská rada udělila titul Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.     

Uznání se tentokrát dostalo Boženě Vráželové z Nového Hrozenkova – výrobkyni štípaných holubiček a dále Ludmile Kalivodové a Stanislavě Žabkové, oběma z Vizovic, kde se věnují vizovickému pečivu. Vlastního aktu udělení titulu se ujal hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, který ženám předal jmenovací list a řemeslnickou zástěru s logem, a gratulaci připojil také krajský radní pro kulturu Ladislav Kryštof.

Vyhlášení mistrů tradiční rukodělné výroby se ve Zlínském kraji konalo letos podruhé. „K oceňování lidových tvůrců jsme přistoupili proto, abychom podpořili uchování a další rozvoj tradiční lidové výroby, díky níž vznikly tisíce artefaktů patřících k pokladům národního kulturního dědictví. Jde nám o to motivovat výrobce zejména těch druhů rukodělné výroby, které jsou zásadním způsobem ohrožené, nebo jim přímo hrozí zánik,“ řekl hejtman Stanislav Mišák.

Podle pravidel udělování titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje může čestné ocenění získat ten, kdo dokonale ovládá dovednosti, postupy a technologie tradiční rukodělné výroby, přiměřeně svým možnostem ji předává budoucím generacím a prezentuje své produkty na veřejnosti. Musí to být lidé s trvalým pobytem na území Zlínského kraje. Krajská rada uděluje titul konkrétním osobnostem doživotně, a to nejvýše třem jedincům v průběhu jednoho roku.

„Návrhy na udělení titulu se podávají od 1. října kalendářního roku do 28. února následujícího kalendářního roku Slováckému muzeu v Uherském Hradišti, v němž sídlí Centrum péče o tradiční lidovou kulturu. Nominace mohou předkládat vědecké a odborné instituce, muzea, občanská sdružení, jiné neziskové a zájmové organizace, fyzické osoby působící v daném oboru nebo orgány státní správy a samosprávy,“ podotkl k pravidlům radní Ladislav Kryštof, který zodpovídá za oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče a spolupráce s církvemi.

Pro letošní rok byli nominováni Josef Fryzelka z Vlachovic, který se zabývá výrobou bednářských produktů, Ludmila Kalivodová z Vizovic (vizovické pečivo), Taťána Malinová z Uherského Hradiště (kraslice zdobené slámou), Zdeněk Matyáš z Valašských Klobouk (dřevořezba), Božena Vráželová z Nového Hrozenkova (štípané holubičky) a Stanislava Žabková z Vizovic (vizovické pečivo).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x