Večer v krajské galerii se ponese v duchu poezie

ZLÍN - Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně pořádá v pátek ve 14. budově 14|15 Baťova institutu další poetické setkání z cyklu Básníci v prostoru Zlín. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí 14|15 Baťova institutu Michaela Mitáčková.

Umělci a jejich příznivci si v prostorách stálé expozice galerie dají dostaveníčko od 18.30 hodin. Během večera se setkají tři múzy – poezie, hudba a výtvarné umění.

Večer z poezie a deníků sochaře Jiřího Jílka nazvaný Perem i dlátem – svědectví osamělé cesty budou uvádět Anežka a Miroslav Kovalovi. Verše přečte básník Aleš Kauer a hudební doprovod zajistí zlínský umělec.

„Během večera budeme předčítat dopisy, básně a poznámky Jiřího Jílka (1925 – 1981), které jsou zachyceny v knize Stýskání mé je vývěr vod. Čtení bude prokládáno jazzovými improvizacemi zlínského výtvarníka a skvělého jazzového pianisty Radima Hankeho,“ přiblížil pracovník galerie a organizátor večera Pavel Petr.

Kniha, z níž se budou číst texty, tvoří příběh Jiřího Jílka a zároveň je i cenným svědectvím o době a lidech. Texty, vznikající v průběhu celého života, z větší části pak v klauzuře sobotínského ateliéru, však přesahují charakter osobní zpovědi a stávají se zobecňující reflexí osudu. Součástí knihy jsou i reprodukce autorových výtvarných děl.

„Po skončení komponovaného večera si návštěvníci prohlédnou i stálou expozici galerie nazvanou Prostor Zlín | Řády vidění. Navíc zde bude také prostor pro neformální setkání s umělci,“ dodala Mitáčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x