Ve Velkých Karlovicích se opět chystá Soutěž o nejlepší valašský frgál

VELKÉ KARLOVICE - Pekařky a pekaři mohou letos již podvanácté poměřit svůj um v Soutěži o nejlepší valašský frgál, která patří každoročně k vrcholům Karlovského gastrofestivalu. Jak za organizátory uvedla Martina Žáčková z Resortu Valachy, letos se festival koná od 4. do 6. října ve Velkých Karlovicích.

Soutěže o nejlepší valašský frgál se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál nejpozději hodinu před začátkem klání. To je naplánováno na 6. října. „Vzorky nejdřív posoudí porota, v jejímž čele usedne předseda s příznačným příjmením – Ladislav Frgal. Poté mohou ochutnávat i návštěvníci. Ti navíc letos nově svými hlasy rozhodnou o vítězi kategorie kuriozních frgálů,“ uvedla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Během soutěže zahraje kapela Dareband a zazpívá pěvecký sbor Karlovjanky.

Kategorie neobvyklých frgálů a kuriozit, v níž letos o vítězi rozhodne veřejnost, je součástí soutěže teprve od loňska. „Každý rok nám pekařky vozí pro zpestření i různé zvláštní frgály – neobvyklých tvarů a velikostí, netradičně zdobené více druhy náplně, pomalované či popsané povidly. Tyto frgály nemohou být standardně hodnoceny, protože nesplňují soutěžní parametry, ale abychom jejich autorkám vyjádřili uznání, vymysleli jsme pro ně novou kategorii,“ vysvětlila Vašutová.

Frgál, který patří k symbolům valašské kuchyně, se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám. Pravý valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a má jednodruhovou náplň. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky, které se před pečením namočily, rozemlely, uvařily a dochutily.

Dodržení správných parametrů je jedním z hlavních kritérií hodnocení poroty. Posuzuje se i vzhled a tvar koláče, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale výjimkou nejsou ani méně obvyklé – meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo třeba dýňové. Loni zvítězil hruškový frgál Zdenky Úlehlové z Halenkova. Vítězka letos přislíbila účast v porotě.

Věhlas soutěže rok od roku roste a s ním i zájem o účast. Loni již porota hodnotila rekordních 83 frgálů. Klání se účastní jak domácí pekařky, které pečou jen pro sebe a svou rodinu, tak i profesionální pekařství ze širšího regionu. Pořadatelé uvítají, když se zájemci/zájemkyně předem ohlásí na vasutovaz@valachy.cz a uvedou počet soutěžních koláčů, které přivezou (maximum jsou čtyři frgály různé náplně). 

Kromě soutěže frgálů nabídne Karlovský gastrofestival ochutnávky nejen valašských specialit a krajových produktů, galavečeře s valašskými šéfkuchaři i držitelem michelinské hvězdy Oldřichem Sahajdákem, frgálovou manufakturu, řemeslný jarmark a další doprovodné programy.