VOLBY: Ano 2011 ve Zlíně. Andrej Babiš prohrál sázku se studentem

Zatím jsou jasně nejzářivější kometou mezi novými volebními subjekty. Hnutí Ano 2011 vedené Andrejem Babišem dostává opakovaně v předvolebních průzkumech agentur mezi 11 a 14 procenty. To číslo je svým způsobem obdivuhodné. Babiš také není zvyklý na porážky. I když jednu poměrně milosrdnou musel ve Zlíně zkousnout.

Šlo o rychlost psaní esemesek, jeden vysokoškolák mne při setkání na univerzitní půdě porazil. Vypadá to, že budu muset jít prodávat párky z jedné ze svých firem,“ smál se 59 letý Babiš. Jeden z nejbohatších lidí u nás. Na kampaň prý dá mezi 30 až 40 miliony korun. Podle jiných obchodů, nedávno třeba koupě mediálního vydavatelství, skutečně drobné…

Na tiskovce ve zlínském Velkém kině po boku s dalšími známými tvářemi, moderátorem Honzou Musilem, bývalým eurokomisařem Pavlem Teličkou a zatím méně známým krajským lídrem Radkem Vondráčkem potvrdil, že ne vše musí být v politice složité. A něco i zajímavé.

Pane Babiši, co říkáte na poslední předvolební průzkumy, které vašemu hnutí přisuzují dvouciferné výsledky?

Říkám, že by to nebylo špatné zopakovat za měsíc ve volbách, a že dvouciferná čísla mohou začínat nejen jedničkou, ale v lepším případě třeba dvojkou… Víte, dříve mne zavedení politici měli za blázna, teď už je to trochu jinak, nijak dramaticky kampaň pořád neberu, ale lidem už začíná být jasné, že právě my můžeme spolu s nimi něco změnit.

Jaké formě kampaně dáváte se svými lidmi přednost?

Kontaktní kampaň, tedy naše současné tour, je určitě nejlepší. Máme za sebou Olomouc, tam přišlo 1 100 lidí, Ostravu, Zlín, míříme do Brna. Zájem je opravdu všude. Už méně se mi líbí třeba v televizi, pořád se musím hlídat, abych mluvil spisovně česky (pozn. Babiš je Čech, ale narodil se v Bratislavě). Sleduji tam, jak já říkám, rychle mluvící hlavy. Divím se, že jim lidé pořád věří, často za nimi není vidět žádná práce.

Nevadí Vám, že mají v Česku podnikatelé tak kontroverzní pověst?

Ne nevadí, já taky nejsem podnikatel, já jsem hospodář. Chci přesvědčit, že stejně jako se dá dobře hospodařit ve firmách, že to stejně jde i v naší zemi. Chce to ale konečně dobrou strategii. Nechápu třeba proč máme 15 vlád. Tedy jednu centrální a 14 krajských.

Vy jste pro centrální řízení?

V řadě směrů ano, zamezilo by se spoustě rozkrádání.

Kde berete energii na to, co Vás čeká, třeba i na roli v parlamentu či ve vládě?

Hodně cvičím, snažím se být fit, teď to ovšem těžce zanedbávám, přibral jsem tři kila, špatně se stravuju, málo spím, musím se polepšit.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x