Po kanálu La Manche pokořila zlínská plavkyně i Gibraltarský průliv

Jen 400 lidí z celého světa a čtyři od nás zatím přeplavali Gibraltarský průliv mezi Evropou a Afrikou. Před pár dny se to  povedlo zlínské plavkyni, 36 leté vytrvalkyni Abhejali Bernardové. Ta už mimo jiné pokořila i známější kanal La Manche.

Jak se na svůj obdivuhodný výkon s odstupem několika dnů díváte? Měla jste možnost adekvátní přípravy?

Hlavním tréninkem byl 27 kilometrový závod přes Curyšské jezero, uprostřed se honila silná bouřka, byly pořádné vlny, a to se mi při plavbě přes Gibraltar skutečně hodilo.

Jaké byly na Gibraltaru podmínky, kolik jste vlastně uplavala tentokrát?

Urazila jsem 18,7 kilometru, na začátku jsem plavala proti proudu, takže první hodiny jen rychlostí asi 1,8 kilometru za hodinu, pak nám ale začaly proudy i pomáhat. Voda měla u pobřeží 18 stupňů, uprostřed 21, takže docela teplá a neuvěřitelně čistá. Kromě skvělé španělské doprovodné posádky si tuhle roli vyzkoušeli i delfíni, byli na dohled.

Zažila jste si ve vlnách i krizi?

Z vln mne začalo bolet levé rameno, nezabral ani prášek od bolesti. Do úst se dostává slaná voda, bolí v krku, máte opuchlý jazyk, naštěstí to bylo kratší než Kanál, nevím, jestli bych v takových podmínkách zvládla plavat dalších 10 kilometrů.

Jaké spřádáte další plány?

Příští rok bych ráda plavala z Evropy do Asie, je to velice krátký úsek přes Bospor. Ráda bych se zase trochu více věnovala běhání, takže uvidíme, možná z toho dokonce vznikne nějaký mořský triatlon. (úsměv)

Rozdělují podle Vás oceány jednotlivé kontinenty, anebo je naopak spojují?

Určitě spojují. Snažím se svými výkony ukázat to, že lidé z různých světadílů k sobě mají blíž, než se nám mnohdy může zdát.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’16032′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚825‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚16032‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x