VIDEO: Otevřením krajské knihovny byl kompletně dokončen 14I15 BAŤŮV INSTITUT

ZLÍN - Slavnostním otevřením nových prostor Krajské knihovny Františka Bartoše v 15. budově bývalého továrního areálu ve Zlíně bylo definitivně dokončeno kulturně vzdělávací centrum 14I15 BAŤŮV INSTITUT.

Vybudování 14I15 BAŤOVA INSTITUTU revitalizací objektů č. 14 a 15 někdejších závodů na výrobu obuvi je jednou z nejvýznamnějších investičních akcí Zlínského kraje v celkové výši přes 900 milionů korun.

Do prvního z „dvojčat“ byla už letos na jaře přestěhována Krajská galerie výtvarného umění a Muzeum jihovýchodní Moravy.

Všechny tři kulturní instituce, které přesídlily do 14I15 BAŤOVA INSTITUTU, vyžadovaly výraznou vnitřní proměnu zacílenou na aktivní práci s návštěvníky a tedy mnohostranné otevření se světu. Dosud působily v provizorních pronájmech.

Zlínský kraj jako zřizovatel těchto svých příspěvkových organizací hledal již od roku 2004 systémové řešení stávající neuspokojivé situace. Jako nejvhodnější byla vyhodnocena varianta umístění těchto institucí do objektů, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti vlakového i autobusového nádraží ve Zlíně a které kraj získal do svého majetku.

Konverzí bývalých industriálních budov do podoby moderních kulturních a uměleckých center (tzv. obrácená funkcionalita) se Zlín přiřadil k městům, kde byl podobný postup úspěšně realizován (např. pražský DOX – Centrum současného umění).

Projekt byl realizován s podporou Regionálního operačního programu NUTS II Střední Morava, nicméně finanční spoluúčast Zlínského kraje byla nezbytnou podmínkou tohoto záměru stejně jako dlouhodobá politická podpora dosavadních krajských zastupitelstev.

Video

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’16040′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚827‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚16040‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x