V Hostětíně se chystá Jablečná slavnost

HOSTĚTÍN - Mnoho druhů jablek, jablečný mošt, jablečné moučníky a mnoho dalšího nabízí Jablečná slavnost v Hostětíně na Uherskobrodsku, 12. ročník akce je připraven na neděli 29. září od 11 do 18 hodin. Serveru Zlin.cz to oznámil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Jablečná slavnost si bere za cíl podpořit místní a regionální producenty, pěstitele ovoce či výrobce ovocných produktů a tradičních druhů řemeslných výrobků, spojuje kulturu a ekologické vzdělávání. „Jablka tady můžete prožít všemi smysly – čichem, chutí, zrakem i hmatem – a ve všech podobách – sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu,“ řekla Hana Machů, hlavní koordinátora slavnosti.

Program nabídne návštěvníkům řemeslný jarmark, výstavu domácích jablečných moučníků i jejich prodej, přehlídku regionálních odrůd ovoce a další atraktivní a zábavný program, ve kterém nebude chybět hudba, folklorní vystoupení, divadelní představení či muzicírování cimbálové muziky. Dospělí i děti se mohou zapojit do her, soutěží, putování po sochách v krajině kolem obce či vyhrát ceny v bohaté tombole. Vstupné na Jablečnou slavnost je 80 korun pro dospělého a 20 korun pro dítě. Možnost zaparkování osobního auta je v Hostětíně omezená. Organizátoři proto návštěvníky žádají, aby přijeli vlakem nebo na kole, která budou v obci hlídána. „Jako poděkování za příjezd vlakem či na kole dostanou lidé poukázku na mošt zdarma,“ sdělila Hana Machů.

V obci bude během slavnosti jednosměrný provoz směrem od Pitína, návštěvníci tak musejí dávat pozor na dopravní značení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x