Den Zlínského kraje: parní lokomotiva, loď, pojízdná pracovna, sanitky, policejní motocykly i hasičská stříkačka

Na čtvrtém ročníku Dne Zlínského kraje v sobotu 5. října si mimo jiné přijdou na své obdivovatelé dopravních prostředků mnoha druhů. I tentokrát se účastníci oslav 13. výročí ustavení Zlínského kraje mohou těšit například na historický vlak tažený parní lokomotivou. Populárního Matěje střídá coby tahoun Kremák, tedy jeden z mála dochovaných strojů řady 534, silná lokomotiva, která se u nás vyráběla od počátku 20. let minulého století.

Vlak tentokrát spojí hned dva kraje, lokomotiva je doma v Olomouci, odtamtud také vyrazí a přes Přerov, Hulín, Holešov, Bystřici pod Hostýnem, Tlumačov a Otrokovice dorazí před desátou dopoledne do Zlína,“ informoval Ludvík Urban, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah Zlínského kraje. Po stejné trase pak chvíli před polednem vyrazí vlak zpět. Celé dvě hodiny budou moci lidé obdivovat soupravu na zlínském nádraží.

Co se dopravních prostředků týče, bude letošní Den Zlínského kraje jedinečný. „Lidé si budou moci za jízdy vyzkoušet také palubu lodi Morava při projížďkách po řece Moravě mezi Spytihněví a Napajedly,“ připomíná letošní novinku mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Novinkou je letos i řada ukázek z činnosti Integrovaného záchranného systému Zlínského kraje. Dospělí i děti mohou obdivovat historickou hasičskou automobilovou stříkačku z roku 1935, k vidění budou výjezdová vozidla záchranky, policejní automobily a motocykly i pojízdné pracoviště krizového štábu Zlínského kraje.

Tradičně velký zájem bude o „cestování“ nejzajímavějším dopravním prostředkem, pojízdnou pracovnou šéfů baťovského obuvnického koncernu ve 21. budově – zlínském mrakodrapu, který je i letos centrem veškerého dění.

Na vlastní nohy coby úplně nejspolehlivější dopravní prostředek se tak lidé budou muset spolehnout v případě rozhledny Vartovna mezi Seninkou a Liptálem. Tam vedou jen cesty pro pěší, účastníci 4. ročníku Dne Zlínského kraje se na Vartovně mohou těšit na setkání se členy Valašského sboru portášského a jeho kolegů ze Slovenska“.

Program Dne Zlínského kraje je mnohem pestřejší, podrobnosti na www.kr-zlinsky.cz/denkraje

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x