Na předfinancování projektů z Evropské unie si kraj vezme úvěr 300 milionů korun

ZLÍN - Zlínští krajští zastupitelé schválili úvěr ve výši 300 milionů korun na předfinancování projektů z Evropské unie v roce 2014. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí kraje Gabriela Dvorníková.

„Důvodem, proč úvěr čerpáme, je nutnost předfinancovat projekty Zlínského kraje z fondů Evropské unie, neboť prioritním zájmem Zlínského kraje je využít finančních prostředků z evropských strukturálních fondů v maximálním možném objemu, účelně a efektivně,“ vysvětlil statutární náměstek hejtmana zlínského kraje Jaroslav Drozd, který ve Zlínském kraji zodpovídá za oblast financí a strategického rozvoje.

Pokud chce podle Drozda hejtmanství investovat do majetku kraje a zvyšovat jeho úroveň, musí se aktivně zajímat o možnost dotací z Evropské unie. „A abychom tyto dotace mohli využívat, musíme je z něčeho předfinancovat, protože peníze bývají propláceny až po dokončení a vyúčtování jednotlivých akcí,“ dodal statutární náměstek Drozd.

Jak dále upřesnil, část finančních prostředků (ve výši 125 milionů korun) bude použita pro příspěvkovou organizaci Ředitelství silnic Zlínského kraje jako návratná půjčka k předfinancování projektů na zkvalitnění dopravní infrastruktury, které budou kryty dotacemi z evropských strukturálních fondů.

Zbývající část peněz poslouží na realizaci projektů v oblasti sociálních služeb, školství, na investiční akce ve zdravotnictví nebo na podporu inovací. V oblasti školství bude například touto cestou zatepleno několik budov středních škol, aby se zlepšily jejich tepelně izolační vlastnosti a tudíž i energetické parametry.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x