Kouzelná zahrada v Malenovicích. Přírodní zákony a jejich "krotitelé"

Kousíček od jednoho z malenovických činžáků v téhle největší zlínské čtvrti se dějí zázraky. Páni, už hodně velcí kluci, Polášek a Brzák tu mimo jiné krotí kinetickou energii. A co víc, prvně jmenovaný vysokoškolský profesor tu pěstuje křížence hrušek a jablek, právě sklízí úrodu. Obojí plody lidského umu jsou vynikající. A obojí naprosto vzácné.

Na zahradě je k vidění leccos, kromě klasiky, obřích rajčatových keřů, které už vzhledem k ranním mrazíkům červenou úrodu asi v plné kráse nevydají, anebo nádherných sytě barevných jiřin, zaujme u pana profesora Poláška jedna unikátní věc. „To je odrazová cvičná tenisová stěna. A to je její konstruktér pan Aleš Brzák,“ představuje majitel kouzelné zahrady.

Stěna je zdánlivě jednoduchá, tvoří ji kovový rám a obyčejná automobilová plachta. Vezmete raketu, vypálíte míček do velkého obdélníkového pole a ať použijete jakékoliv razance, míč se zpomalí a vrátí na desku, od níž odpalujete míčky. Jak je to možné?

Stěna má horní lištu, v ní se vybije kinetická energie a míček padá dolů v konstantní rychlosti neomylně na desku. Vyhrají se tu třeba moji vnuci, prostě stěna slouží prvním kontaktům s tenisovým míčkem. A až kluci zvládnou v kuse třeba 300 úderů, teprve mohou na zeď na kurtech,“ vysvětluje otec myšlenky.

Ne, nejsem určitě vynálezce, podobná zařízení jsem vídal na velkých turnajích, třeba v Hannoveru, kde hrál můj synovec Filip Polášek finále ve čtyřhře. Společně s konstruktérem panem Brzákem jen uvádíme do praxe„.

Myslím, že bychom byli v případě zájmu schopni tréninkovou stěnu dodávat v rozumné finanční relaci kolem 10 tisíc korun, zájemce už máme, tak uvidime,“ dívá se dopředu Aleš Brzák.

Procházka zahradou ještě nekončí, když se míček přeci jen odrazí méně přesně, zaletí až pod strom přeplněný nádhernými hnědými… ale čím? Jablky nebo hruškami?

Je to kříženec obojího,“ směje se profesor Polášek, rodí třetím rokem, vždy kolem sta kilogramů. Vizuálně jablko, chutí spíše hruška, zkuste, loučí se majitel kouzelné tenisově-ovocné zahrady.

Po lehké zkušenosti, ovoce plné štávy, vynikající chuti. Jedna radost.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’16057′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚829‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚16057‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x