Velké Karlovice budou opět patřit milovníkům valašských specialit

VELKÉ KARLOVICE - Ochutnávky toho nejlepšího (nejen) z valašské kuchyně, ale i novinku v podobě frgálové manufaktury, tradiční soutěž frgálů, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, ochutnávky vín předních tuzemských vinařů, zábavu pro děti či galavečeře s uznávanými šéfkuchaři včetně českého držitele michelinské hvězdy Oldřicha Sahajdáka: to vše nabídne Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 4. až 6. října ve Velkých Karlovicích. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí pořádajícího Resortu Valachy Martina Žáčková.

Cílem gastrofestivalu je propagovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, frgály, halušky či slivovice. Při ochutnávkách i na trhu ale nebudou chybět ani další typické pochoutky: jehněčí, zabíjačkové, králičí a zvěřinové speciality, pokrmy z pohanky či dýní, korbáčky, pařenice a jiné druhy sýrů, klobásy, med a další krajové produkty.

Zároveň se gastrofestival již třetím rokem otevírá i hostům z regionu a zahraničí. Na farmářském trhu budou opět zastoupeny sýry, prosciutto, vína a další výrobky z italského Friuli, ale také sýry z Maďarska a Slovenska. Zpestřením bude ochutnávka domácí asijské kuchyně u hotelu Horal, v jehož wellness centru působí maséři z Thajska, Srí Lanky a Bali, dále specialit zakarpatské kuchyně či vybraných druhů piv nového Pivovaru Čechmánek, jejž provozuje hokejový brankář Roman Čechmánek.

Gastro tour s farmářským trhem bude ústředním bodem programu. Lidé mohou navštěvovat místní hospody a další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality, a to v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin. Všude v tomto čase platí jednotná měna Valašský gastroš, kterou je možné na každé zastávce směnit v poměru 1 gastroš = 25 korun. Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 kilometru. Návštěvníci se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva, nebo se svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem.

„Gastro tour provází i další programy: řemeslný jarmark, hudební vystoupení s cimbálovou muzikou i dechovkou a kuchařské show s předními mistry kuchaři, letos například s ukázkami přípravy jak valašských specialit, tak i italského risotta či thajských polévek. Frgálová manufaktura v hotelu Horal nabídne příležitost vidět naživo výrobu frgálů. Zajímavostí bude výstava valašského malíře Ilji Hartingra. Nebudou chybět ani atrakce a zábava pro děti,“ doplnila Žáčková.

Zlatým hřebem je Soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční v neděli 6. října. Může se jí zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál do 11 hodin do hotelu Lanterna. Posoudí je odborná porota a ochutnávat může i veřejnost, ta navíc nově rozhodne o vítězi v kategorii kuriozit. Počet zájemců o soutěž každý rok roste, loni porota posoudila již rekordních 83 frgálů.

Vstup na Gastro tour je zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi akcemi v ČR ojedinělý.

Zábava ve Velkých Karlovicích nekončí ani po setmění, chystají se barmanské večery a další zajímavé akce.

V pátek, sobotu i neděli nabídnou hotely Horal a Lanterna milovníkům vysoké gastronomie populární Galavečeře. Připravují je domácí šéfkuchaři a každý rok také atraktivní host, držitel prestižní michelinské hvězdy. V minulosti takto na Valašsko zavítali michelinští kuchaři z Itálie a Maďarska. „K největším tuzemským gastro událostem poslední doby patřil zisk dvou michelinských hvězd pro Českou republiku. Proto jsme letos při volbě hlavního hosta zůstali doma. Přivítáme jednoho z dvojice oceněných šéfkuchařů – Oldřicha Sahajdáka z restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. Jsme nadšení, že přijal naše pozvání, protože se obvykle soustředí na práci ve vlastním podniku a mimo něj takřka nehostuje,“ řekl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu. O rostoucím zájmu lidí o kvalitní gastronomii svědčí fakt, že právě Michelinská galavečeře Oldřicha Sahajdáka chystaná na sobotu 5. října byla vyprodána za pouhý týden. Ještě ale stále zbývá pár volných míst na ostatní tři galavečeře.

Podrobnosti najdete na www.karlovskygastrofestival.cz