Soutěže se zúčastnily nejen amatérské i profesionální pekařky, ale také desítky lidí, které si nenechaly ujít příležitost k ochutnávce koláčů nejrůznějších příchutí.
„Tradičně nejvíc frgálů bylo hruškových a tvarohových, nechyběly ale ani jiné tradiční náplně – mák, povidla, borůvky nebo ořechy. Ke zvláštnostem patřil frgál dýňový nebo také jablečný, který je velmi málo obvyklý. Poprvé jsme tu měli povidlový frgál bezlepkový,“ vypočítala vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít v průměru 30 centimetrů, váží přibližně 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Těsto má být tenké v poměru s náplní jedna ku jedné, jen okraje mírně vyšší.
V čele poroty zasedá každý rok Ladislav Frgal z Kroměříže. „Rozhodování bylo opět velmi těžké. Soutěžních frgálů je každý rok víc a jsou čím dál lepší. Je skvělé, že se soutěž těší tak velkému zájmu pekařek a její popularita stále roste díky spojení s programem Karlovského gastrofestivalu,“ konstatoval Ladislav Frgal.
Porota hodnotí soutěžní frgály anonymně. Vítězkou se stala sedmatřicetiletá Zdenka Pončíková z Leskovce nedaleko Vsetína. „Frgály vyrábím podle rodinného receptu od maminky. Jsem sice z oboru – vyučila jsem se řeznicí a pracuji jako kuchařka, ale frgály peču jen občas, pro radost, takže jsem v šoku. Vítězství jsem nečekala,“ svěřila se Zdenka Pončíková.
Letošní ročník už podruhé zpestřila vedlejší kategorie věnovaná neobvyklým a kuriozním frgálům – takovým, které svými parametry nesplňují podmínky soutěže, jsou ale mimořádné a zajímavé svou neobvyklou velikostí, tvarem nebo zdobností. Letos poprvé o vítězi hlasovali sami návštěvníci. Ti další nejvíc hlasů bohatě zdobenému frgálu z Pekařství Palačov.
Soutěž o nejlepší frgál je tradičně vrcholem Karlovského gastrofestivalu – gurmánské akce, která se konala ve Velkých Karlovicích od 4. do 6. října. Ta přinesla mimo jiné mezinárodní farmářský trh za účasti producentů z Valašska, Slovenska, Maďarska či Itálie, galavečeře s renomovanými šéfkuchaři včetně držitele prestižní michelinské hvězdy Oldřicha Sahajdáka, kuchařské show, řemeslný jarmark, lidové veselice a zejména širokou nabídku (nejen) valašských specialit v místních hospodách a restauracích rozesetých po celém 3,5 kilometru dlouhém údolí Léskové. Karlovský gastrofestival letos podle odhadů pořadatelů navštívilo na 14 tisíc lidí.