Luděk Hřib: Zlatá tečka za houbařskou sezonou

Kdo jiný by měl udělat zlatou tečku za letošní houbařskou sezonou, než muž, který nese to nejsprávnější jméno. Luděk Hřib, předseda Hřibařského spolku ve Francově Lhotě, se teď blýskl opravdovým zlatem. Respektive mimořádně vzácným úlovkem - bedlovnicí zlatou.

Jde o opravdový unikát, nikdy jsem já ani nikdo z mých kolegů, a to je nás ve spolku 22 nadšenců, tuhle houbu nenašel. Bedlovnice zlatá je tak trochu Modrým mauritiem sběratelů známek,“ říká s nadhledem osmačtyřicetiletý znalec. Jde o houbu jedlou, z trsu, který nedaleko Francovy Lhoty našel, vzal ale jen zlomek. „Uvidíme, zda se pro příští roky utvoří podhoubí a budeme mít téhle vzácnosti více,“ dává naději na příští houbařské roky.

Na jedinečnou výstavu hub místní ve Francově Lhotě vedle klasiky připravili pro stovky zájemců z řad dospělých i dětí další unikáty. „Našli jsme třeba dosud nevídané čirůvky ropuší, oranžové a tygrované, to jsou také skvosty určené pro znalce, v našem regionu šlo o prvonálezy. Velmi nezvyklý je v našem kraji i rosolovec červený, závěr hlavní sezony byl prostě velmi zajímavý,“ dodává Hřib s tím, že na výstavě prezentovali neskutečných 200 druhů hub.

A na otázku, zdali tahle zlatá tečka už ukončila letošní nálezy, odpovídá: „Stačil by mírný déšť, teploty jsou poměrně vysoké, v tom případě by se ještě les mohl předvést znovu ve výborném světle.“

Anketa

run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’16109′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚103‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚16109‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x