Ve Zlínském kraji nejlépe třídí odpad v Luhačovicích, Rymicích a Haluzicích

ZLÍNSKÝ KRAJ - Obyvatelé Luhačovic, Rymic a Haluzic jsou v rámci Zlínského kraje nejlepší ve třídění papíru, plastu, skla a nápojových kartonů. Jak serveru Zlin.cz uvedl náměstek hejtmana Ivan Mařák, právě tyto obce zvítězily v sedmém ročníku soutěže O keramickou popelnici.

Loňské prvenství v kategorii měst obhájily Luhačovice, následované Valašskými Klobouky a Starým Městem. V kategorii obcí nad 500 obyvatel letos patří první příčka obci Rymice, pořadí na druhém a třetím místě se od loňska nezměnilo – druhou pozici obsadily Žalkovice a třetí skončila obec Hošťálková. Nejúspěšnější mezi malými obcemi do 500 obyvatel jsou v třídění Haluzice, následované Skašticemi, se kterými si oproti loňsku prohodily vedoucí pozici. Třetí příčku obsadila obec Kunkovice.

„Ocenění udělujeme už posedmé v historii, a jsme rádi, že se díky němu obce vzájemně motivují a snaží se postupně zlepšovat. Třídění odpadů hodláme i nadále podporovat, aby se stalo trvalou a přirozenou součástí životního stylu obyvatel našeho kraje,“ konstatoval Mařák.

Na každého občana vítězných Luhačovic připadá více než 63 kilogramů vytříděných odpadů – tedy papíru, plastu, skla a nápojového kartonu. V případě obce Rymice to bylo více než 40 kilogramů na obyvatele. V obci Skaštice vytřídí každý občan průměrně takřka 56 kilogramů odpadů.

Hlavním kritériem při hodnocení byla právě výtěžnost vytříděného plastu, papíru, skla a nápojového kartonu na jednoho občana v kilogramech, přičemž konečné umístění ovlivnil také součet pořadí v jednotlivých sledovaných komoditách. Obec, která vytřídila nejvíce plastu, papíru, skla i nápojového kartonu, měla šanci na umístění na předních příčkách.

Organizátoři letos v rámci soutěže vyhlásili zcela novou kategorii – Skokan roku. Zvítězila v ní obec Rymice, kde nastalo v porovnání s loňským rokem největší zlepšení. Každá domácnost v této obci díky tomu získá jako poděkování bezplatně sadu tašek na třídění odpadů.

„Na jednoho obyvatele Zlínského kraje připadalo téměř 16,5 kilogramu vytříděného papíru, což je téměř stejně jako loni. Více než v minulém roce vytřídil do žlutých kontejnerů každý obyvatel kraje plasty – přes osm kilogramů, skla pak téměř 10 kilogramů,“ upřesnila Pavla Bendová ze společnosti Eko-Kom, která společně se Zlínským krajem soutěž O keramickou popelnici organizuje. Dodala, že celkové výsledky kraje jsou pod celorepublikovým průměrem. Nadprůměrně se v kraji třídí čiré sklo. Rezervy má kraj naopak v třídění plastů a barevného skla, nicméně právě v těchto oblastech se statistika zlepšuje.

Ke zlepšení pozice Zlínského kraje v celorepublikovém srovnání by mělo mimo jiné přispět i vybavení vybraných domácností v regionu barevnými taškami na třídění odpadů. Tato aktivita, zaměřená na zvýšení množství a čistoty tříděného sběru, se letos rozšíří do více než deseti tisíc domácností. Žlutou, modrou a zelenou tašku vyrobenou z kvalitního recyklovaného plastu získají například občané v Holešově, Hulíně, Valašských Kloboukách či v Zubří.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x