Valašskokloboucký ekopark získal ocenění

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Valašskokloboucký Ekopark Trhovisko získal certifikát Přírodní zahrada od ekologického centra Veronica Hostětín. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí valašskokloboucké radnice Sandra Novotná Kollerová.

Certifikát potvrzuje, že areál splňuje kritéria pro přírodní zahrady. To znamená, že se zde nepoužívají pesticidy, hnojiva a rašelina k úpravě a obohacování půdy a byly zde vysazeny přirozené dřeviny. Komise ocenila mimo základní kritéria i ponechání divokých porostů, ploty z živých planých keřů, květiny a kvetoucí trvalky, vlhká a suchá stanoviště, listnaté stromy, bylinné záhony a podobně.

„V dnešní době velké množství zahrad působí spíše jako kulisa náročná na údržbu, vodu a chemické přípravky všeho druhu. Proto si myslíme, že je dobré provádět osvětu a lidem ukazovat, že zahrady obsahující přírodní prvky mohou být pěkné, účelné a zdraví prospěšné. K tomu by měl Ekopark Trhovisko také sloužit,“ řekl místostarosta Martin Janík.

V rámci Ekologické olympiády, která se konala ve Valašských Kloboukách, vybudovali žáci středních škol v parku kompostér, hmyzí domečky a vysadili druhově bohatý živý plot. Také slavnostně umístili plaketu s označením Přírodní zahrada přímo v areálu ekoparku.

Další oceněnou přírodní zahradou v okolí je Vodnářská zahrada v Růžďce, ukázkové zahrady v Hostětíně a Tvarožné Lhotě. Od roku 2009 získalo plaketu na jihu Moravy už 80 zahrad.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’16111′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚835‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚16111‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x