Světový laser na zlínské klinice. Přednosti: přesnost a rychlost

Vždycky, když primář zlínské kliniky Gemini Pavel Stodůlka svolá tiskovou konferenci,a nemusí to být zrovna na Světový den zraku, můžete si být jisti. Půjde o mimořádnou záležitost. Je tomu tak i tentokrát, kdy světově uznávaný oční chirurg udivující nejen profesionalitou, ale i skromným vystupováním, představil zatím nejpřesnější a nejrychlejší laser pro operace očních vad na světě.

Tak jako primář Pavel Stodůlka ve Zlíně jej užívají jen na dvou dalších místech světa. V dalekém Ománu a Hongkongu. V Evropě jde o první pracoviště, kde se vymožeností nejnovější techniky využívá v běžné praxi.

Operace novým laserem Amaris 1050 pomáhá při krátkozrakosti, dalekozrakosti nebo astigmatismu, problémů se Stodůlkovi pacienti mohou zbavit při plném vědomí během několika minut.

Obvyklá doba pobytu na klinice se včetně důkladného vyšetření pohybuje mezi dvěma až třemi hodinami. Zákrok se přitom provede na obou očích.

Obvyklá cena laserové operace jednoho oka stojí od 16 do 24 tisíc korun. Jednu dioptrii dokáže odstranit v řádech vteřin, zákroky se prováději od září, počet odoperovaných pacientů se už blíží stovce.

Jedna věc se na zlínské klinice poslouchá přímo skvěle. „Zatímco v mých začátcích jsme se s kolegy jezdili s obdivem učit třeba za oceán, dnes se lékaři odtamtud přijíždějí zdokonalovat k nám,“ říká bez náznaku pýchy zato zcela realisticky zlínský oční chirurg.

Podle něj se povědomí o očních operacích nejmodernějšími metodami šíří poměrně pomalu třeba u sousedů v Polsku či na Slovensku. Značnou tradici mají naopak v Německu či Rakousku a Norsku. Také odtamtud ale míří početná klientela k nám. Důvod je prozaický, na tamější poměry jsou zákroky u nás pořád podstatně levnější.

Nejnovější laser Amaris 1050 není levnou záležitostí, v závislosti na vybavení příslušenstvím se jeho cena podle primáře Stodůlky pohybuje mezi 10 až 15 miliony korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x