Vánoční trendy odhalí výstava baněk ve Vizovicích

VIZOVICE - Vizovická galerie Mariette otevřela v předzámčí svou každoroční Vánoční výstavu a široké veřejnosti prezentuje ve dvou výstavních sálech um tradiční české výroby foukaných skleněných vánočních ozdob. Serveru Zlin.cz to za pořadatele uvedla Blanka Kovandová.

Ozdoby, které jsou ve Vizovicích k vidění, pocházejí od výrobců ze severních Čech a většina vznikla přímo na zakázku galerie Mariette tak, aby se příchozí seznámili s těmi nejaktuálnějšími módními trendy ve zdobení vánočních stromků. „Trendy si samozřejmě neurčujeme sami. Ani je neurčují výrobci ozdob nebo další vystavovatelé. Existuje na to speciální organizace. Ta každoročně vydá své doporučení ohledně stylu, barev i použitých materiálů. Každý si pak z tohoto doporučení může vybrat to, co ho nejvíce oslovuje,“ vysvětlila autorka výstavy Iva Mynářová.

I pro letošní zimu bylo určeno pět velmi odlišných stylů, které návštěvníci ve Vizovicích uvidí. Na dalších stromečcích pak mohou lidé obdivovat prolínání jednotlivých stylů, a také kombinaci se staršími vzory. „Naše výstava funguje spíš jako inspirace,“ konstatovala Mynářová.

Organizátoři výstavy ale hlavně dlouhá léta bojují proti plastové asijské podobě vánoc, která Českou republiku každoročně zaplavuje. „Představujeme českou a moravskou podobu vánoc z rukou českých moravských výrobců – to je trend, kterého se držíme každý rok,“ doplnil provozovatel galerie Roman Mynář.

Letošní trendy vánočního zdobení jsou podle odborné organizace velmi různorodé. První styl se jmenuje Panské sídlo (Mansion moments) a opravdu na první pohled dýchá atmosférou starých dobrých časů venkovských šlechtických sídel. Na ozdobách se objevují florální motivy – růže, hortenzie. Barevná paleta sahá po vínové, zelené a lehkém dotyku černé.

Ve stylu, který nese jméno Delikátní sen (Delicate dream), byla zásadní klíčová slova křehkost, elegance a rafinovanost. „Řídili jsme se i danými vzory, které nabízely obrazy na zamrzlém skle a stylizované rostliny, větve ve stínovém odrazu. Tady našly uplatnění například nestříbřené, průhledné baňky,“ doplnila Mynářová.

V Bazaru bizarností (Bizarre bazar) se zase najdou milovníci bohatosti, jedinečnosti a neuvěřitelnosti. Ozdoby mají barvy vzácných kovů a minerálů a jsou blyštivé, zkrátka nepřehlédnutelné díky záři zlata i bronzu.

Vílí fantazie (Fairy fantasy) už podle názvu slibuje okouzlení, jemnost a poezii. V hlavní roli je indigová modř od nejsvětlejších odstínů až po téměř černou. Vše je měňavé, rozzářené třpytkami a stříbrem. Skleněné ozdoby si výborně rozumějí třeba s textilními motýlky.

Poslední módní trend nese název Luxusní potěšení (Deluxe Delight). Styl se inspiruje barokem, ženskostí, a to vše je zabaleno do barevných tónů inspirovaných barvami exotického koření od kari až po skořici. Na stromcích u tohoto stylu najdou návštěvníci ty nejnáročněji dekorované ozdoby.

Na dalších bohatě zdobených stromcích  budou viset skleněné ozdoby připomínající polévaný perník nebo modrotiskovou látku. Oči dětí vždycky přitáhne stromek zdobený skleněnými pejsky chaloupkami, mikuláši, autíčky a dalšími formami. K vidění je stromek zdobený keramikou nebo retrostromeček připomínající originální staré ozdoby.

Výstavu výhradně českých vánočních ozdob doplňují i české hračky – mechanické plechové i dřevěné. Dále vykrajována, keramika, oleje, čaje, koření, sirupy, mýdla – vše od tuzemských výrobců.

Výstava v galerii Mariette je prodejní a je otevřena denně od devíti do 17 hodin, včetně sobot, nedělí a svátků, a to až do 23. prosince.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x