Radnice přispěje farnosti na opravu kostela ve Zlámance

KROMĚŘÍŽ - Celkem 50 tisíc korun letos a dalších 50 tisíc v příštím roce poskytne kroměřížská radnice Římskokatolické farnosti ve Zlámance na opravu zdejšího kostela. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Přibližně od roku 2008 se na venkovním i vnitřním zdivu kostela objevují praskliny, které je třeba opravit. Nejnutnější stavební opatření odhaduje technický administrátor farnosti Vít Pořízek na 380 tisíc korun.

„Farnost má k dispozici 90 tisíc korun z vlastních zdrojů a požádala o pomoc nejen město Kroměříž, ale i starostky okolních obcí, jejichž občané kostel navštěvují. Finanční příspěvek přislíbili, ale čekali i na reakci Kroměříže. Město jsme původně požádali o 150 tisíc korun, ale opravu bychom zvládli i v případě, že letos dostaneme 50 tisíc a stejnou částku v roce příštím,“ vysvětlil Vít Pořízek.

Zastupitelé se nakonec rozhodli, že peníze na opravu kostela poskytnou a částku 50 tisíc zařadí i do rozpočtu na příští rok. „Farnost se snažila sehnal finance i z jiných zdrojů. Protože ale kostel není zapsanou památkou, snižuje to například možnost získat dotaci z ministerstva kultury,“ uvedla Blanka Šimůnková, která má na radnici na starosti regeneraci městské památkové rezervace a rozvoj města. Iniciativu získat na opravu peníze farnost projevila i zaregistrováním veřejné sbírky a uspořádáním benefičního koncertu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x