V Kroměříži začala dlouho diskutovaná obnova zeleně

KROMĚŘÍŽ - V Kroměříži začala dlouho plánovaná a diskutovaná obnova zeleně. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Pavel Zrna.

Projekt město plánovalo dva roky. Obnovu v Sokolovské ulici zahájilo kácení okrasných sakur, které budou nahrazeny novými mladými stromy. Do konce roku se změn dočkají i některé další ulice.

„V Sokolovské ulici rekonstrukce zahrnuje pokácení 24 okrasných sakur, které budou nahrazeny jerlínem japonským v počtu 27 kusů. Výsadba bude provedena ještě teď na podzim,“ informoval Martin Posolda z radničního odboru služeb. Podle něj byly staré okrasné třeště roubované na podnož původní odrůdy. „Kmen je schopen dožít se i vyššího věku a po pokácení může budit dojem naprosto zdravého stromu, naroubované koruny mají ale životnost kratší, jsou napadeny houbami prosychají a padají,“ vysvětlil Martin Posolda.

V dalších dnech bude projekt podle harmonogramu pokrčovat na Slovanském náměstí kácením dvou lip, v Koperníkově ulici budou odstraněny všechny javory a některé lípy a nahrazeny výsadbou celého úseku novými stromy muchovníků a okrasných třešní, včetně dosadby chybějících lip. V Tovačovského ulici se budou kácet hlohy a nahrazovat jerlínem japonským a u hřiště v Braunerově ulici budou dva akáty nahrazeny šesticí javorů. Další lokality přijdou na řadu začátkem příštího roku.

Cílem celého projektu je obnovit nemocná či nevhodně vysázená uliční stromořadí a zlepšit celkový vzhled a atraktivitu Kroměříže. Rekonstrukce zahrnuje obnovu stromů v ulicích Tovačovského, Štítného, Za Květnou zahradou, Koperníkova, Velehradská, Slovanské náměstí, Sokolovská, Braunerova a Štítného tržiště. Dále budou ošetřeny stromy v ulicích Vejvanovského, Třebízského, Albertova, gen. Svobody, Havlíčkova, Na Sladovnách a Švabinského nábřeží. Celkově se ošetření dočká 331 stromů z asi osmi tisíc, které ve městě rostou.

„Snažíme se postupovat maximálně citlivě a řešit jen ty situace, které to bezprostředně vyžadují. Není možné, aby stromy umíraly ve stoje,“ komentovala akci starostka města Daniela Hebnarová. Projekt je spolufinancován z fondu pro regionální rozvoj EU a Státním fondem životního prostředí ČR. Náklady na jeho realizaci byly dle projektové dokumentace vypočteny na pět milionů korun. Výběrovým řízením se je ale podařilo snížit na tři miliony korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x