Zlínský kraj bude turismus propagovat společně s kolegy z východního Slovenska

ZLÍN - Centrála cestovního ruchu Východní Moravy a Slovensko-evropská kulturní společnost Feman z Košic se spojují ke spolupráci v oblasti kulturního turismu. Serveru Zlin.cz to řekl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Prvním krokem spolupráce bude společná realizace prvního miniveletrhu poutních míst Via Cassoviensis.Ten se pod záštitou východoslovenského arcibiskupa Bobera uskuteční 22. října v Košicích v prostorách kláštera sv. Karola Boromejského. Via Cassoviensis bude prezentací tvorby, rozvoje a obnovy duchovních a kulturních hodnot, které souvisejí se sakrálními stavbami a poutními místy na Slovensku, Maďarsku, ČR, Ukrajině. Součástí miniveletrhu budou prezentace jednotlivých poutních míst a turistických cílů, odborný seminář, ale také degustace klášterního 22° piva Kapitula Strong Ale.

Zlínský kraj a jeho Centrála cestovního ruchu má s poutnickým turismem již několikaleté zkušenosti. Projekt Zlínského kraje Otevřené brány, který formou průvodcovské služby zpřístupňuje nejvýznamnější sakrální památky v kraji, je v ČR ojedinělým. Zlínský kraj je spolu s Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy členem Evropského sdružení poutních stezek, navíc turistický produkt Poutní stezky Východní Moravy získal Velkou cenu na veletrhu Regiontour 2012.

„Východoslovenské partnery zaujaly naše dosavadní výsledky a zkušenosti. Koncept miniveletrhu má vzor v úspěšných Poutních dnech v Kroměříži, na nichž se Centrála cestovního ruchu třetím rokem podílí. Díváme se také do historie, neboť poutě v Košicích byly v raném středověku vyhlášené, stejně tak putování Slovanů do Říma či Byzance,“ vysvětlila vznik partnerství Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Kromě turistické centrály se veletrhu zúčastní zástupci poutních míst Velehrad a Svatý Hostýn, Arcibiskupského zámku v Kroměříži, Arcibiskupských vinných sklepů či Česko-slovenský mechanický betlém v Horní Lidči.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x