Chápani odcestovali ze Zoo Zlín zpět do Prahy

ZLÍN - Pavilon primátů v Zoo Zlín opustila skupina chápanů středoamerických, putovala zpět do pražské zoo. Serveru Zlin.cz to  za zlínskou zoo uvedl Pavel Shromáždil.

„Zvířata jsme v naší zoo dočasně ubytovali od 12. června, protože v té době byla pražská zahrada těžce postižena povodní. Ta způsobila mimo jiné devastaci původního příbytku chápanů v této zahradě, proto bylo zapotřebí najít pro ně dočasný domov. A ten našla tato šestičlenná skupina právě v naší zahradě,“ vysvětlil Shromáždil.

S chovem chápanů středoamerických má Zoo Zlín dlouholeté zkušenosti, sama chová pětičlennou skupinu. „Ještě před samotným stěhováním chápanů jsme se ovšem domluvili, že si vyměníme jednu ze samic. Od nás to bude Rica a ze Zoo Praha si ponecháme čtyřletou Týnu. Naše skupina chápanů se nemnoží a jedním z důvodů může být neplodnost samce Rambáška. Naopak samice Rica pravidelně cykluje, takže by byla velká škoda jí upřít šanci na vlastního potomka,“ upřesnil Shromáždil.

Vlastní budova Pavilonu primátu vedle lešenského zámku již brzy dozná podstatných změn. Přemění se totiž na expozici mořských rejnoků, na které bude možné si dokonce sáhnout, popřípadě je nakrmit. Jen dvě expozice zůstanou takové, jaké jsou i dnes – jedna z nich je expozice chápanů středoamerických a druhá pak bývalá expozice goril, dnes expozice menších jihoamerických savců.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x