O Cenu Rudolfa Schlattauera usiluje pět kandidátů

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - V pořadí třetí ročník prestižní výtvarné přehlídky Trienále Valmez 2013, na které bude udělena Cena Rudolfa Schlattauera, vrcholí. Jak serveru Zlin.cz za organizátory oznámila Vlasta Červenková, porota bude vybírat z pěti finalistů.

Kdo si cenu nakonec odnese, se veřejnost dozví 30. října v 18 hodin na slavnostní vernisáži v Galerii Sýpka.

Prvního kola výtvarné přehlídky se zúčastnilo 26 výtvarníků bez věkového rozdílu a uměleckého zaměření. V rámci tohoto klání odborná výtvarná komise, sestavena z řad věhlasných výtvarníků a kurátorů, působících v Praze, Brně, Ostravě a Zlíně, vybrala na základě anonymní obrazové dokumentace pět finalistů. S jejich tvorbou se lidé seznámí na výstavě, která potrvá od 31. října do 29. listopadu v Galerii Sýpka.

„Výstava finalistů Ceny Rudolfa Schlattauera poukazuje na to, že konečným výstupem soutěžního klání může být i unikátní souhra. Expozice letošních finalistů v Galerii Sýpka představí téměř dokonalý přehled současné mladé malby,“ podotkla Červenková.

O vítězství usiluje Milan Hajdík, Tadeáš Kotrba, Pavla Malinová, Hana Mikulenková a Jan Vytiska.

V den vernisáže 30. října sedmičlenná komise vyhlásí laureáty a starosta města Valašské Meziříčí udělí Cenu Rudolfa Schlattauera i Čestnou cenu. Vítěz získá finanční odměnu ve výši 40 tisíc korun a držitel Čestné ceny obdrží 30 tisíc korun formou kupní smlouvy na vítězné dílo, které zůstane v majetku města Valašské Meziříčí.

Návštěvníci pak na výstavě finalistů budou moci rozhodovat o tom, kdo získá Cenu diváků. Ta bude vyhlášena na slavnostní dernisáži 29. listopadu.

Hlavní ocenění nese jméno zakladatele Moravské gobelínové manufaktury, představitele moravské moderny, výrazné tvůrčí osobnosti přelomu 19. a 20. století. Cena je určena všem výtvarníkům, kteří jsou spjatí svou tvorbou nebo životem s Valašskem či přímo s Valašským Meziříčím. Město chce touto soutěží objevit, vyzdvihnout a dále podporovat slibné kroky umělců a současně je cílem této přehlídky opakovaně získat do sbírek a veřejných prostor města kvalitní umělecká díla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x