Prodej lihu doznal změn

ZLÍNSKÝ KRAJ - V těchto dnech začal platit nový zákon, který mimo jiné upravuje podmínky pro prodej kvasného a konzumního lihu a lihovin. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Novela by měla přispět ke zprůhlednění trhu s lihem a lihovinami, zvýšit ochranu spotřebitelů a zabránit daňovým únikům. Tím se zvýší příjmová stránka státního rozpočtu.

Nová pravidla budou mít pozitivní vliv také na podnikatelské prostředí a omezí možnost prodávat nezdaněný a nekvalitní líh a lihoviny. Podnikatelé, kteří budou chtít nově prodávat lihoviny, budou moci o koncesi pro prodej lihu a lihovin požádat současně s ohlášením volné živnosti opravňující k prodeji jiných potravinářských výrobků nebo řemeslné živnosti hostinská činnost.

Podnikatelé, kteří byli dosud oprávněni prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny, mohou v této činnosti pokračovat po dobu šesti měsíců, tedy do 17. dubna příštího roku. V této lhůtě je však třeba podat žádost o koncesi. K získání koncese není třeba dokládat žádnou odbornou způsobilost a přijetí žádosti o koncesi nepodléhá správnímu poplatku. „Uplynutím lhůty k podání žádosti o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin podnikateli právo prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny zaniká,“ upozornila Naděžda Hasíková, vedoucí živnostenského úřadu magistrátu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x