Policisté pokutovali více než stovku chodců a cyklistů

ZLÍNSKÝ KRAJ - Po dobu jednoho týdne se policisté ve Zlínském kraji zaměřili na chodce a cyklisty a více než stovka z nich odjela či odešla s pokutou. Serveru Zlin.cz to sdělil policejní mluvčí Petr Jaroš.

Ukázalo se, že řada chodců a cyklistů si s dodržováním předpisů příliš hlavu neláme. Během bezpečnostní akce uložili policisté blokovou pokutu 42 chodcům. Nejčastějším prohřeškem bylo špatné přecházení komunikace, konkrétně přecházení na červený signál Stůj. A o moc lépe nedopadli ani cyklisté. „U těch byly předpisy porušeny v téměř 80 případech. Kromě přestupků spočívajících v přejíždění komunikace po přechodu pro chodce či jízdě po chodníku bylo nejčastějším prohřeškem chybějící či nedostatečné osvětlení cyklisty za snížené viditelnosti, zejména v brzkých ranních a večerních hodinách. Tři kontrolovaní cyklisté navíc řídili své kolo pod vlivem alkoholu,“ dodal Jaroš.

V letošním roce je podíl usmrcených chodců a cyklistů při dopravních nehodách ve Zlínském kraji téměř šedesátiprocentní. „Jak chodci, tak i cyklisté by si měli uvědomit, že právě oni patří v silničním provozu k těm nejohroženějším. Od začátku září tohoto roku jich na silnicích našeho kraji šest zemřelo a další desítky byly zraněny,“ uzavřel Jaroš.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x