V Kroměříži se dočkaly oprav městské i soukromé památky

KROMĚŘÍŽ - Celkem šest historických objektů ve vlastnictví města i soukromníků se letos v Kroměříži dočkalo opravy. Investice dosáhly výše více než 2,3 milionu korun. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Jednalo se o objekty zařazené do Programu regenerace městské památkové rezervace a peníze na jejich opravy pocházely nejen ze státní dotace, ale i ze zdrojů města a vlastníků jednotlivých domů.

Město Kroměříž letos do Programu regenerace městské památkové rezervace zařadilo tři své objekty, včetně starobylé radniční budovy. „Její oprava stála celkem 575 tisíc korun, z toho 237 tisíc korun pokryla státní dotace a 338 tisíc korun hradilo město ze svého rozpočtu,“ upřesnila zastupitelka Blanka Šimůnková, která má na radnici na starosti právě městskou památkovou rezervaci a rozvoj města. Obdobně byla do programu zahrnuta i vedlejší budova v Prusinovského ulici, kde dnes sídlí informační centrum. Celkové náklady činily 552 tisíc korun. Posledním opravovaným objektem ve vlastnictví města byl dům známý jako Starý pivovar, kde činila celková výše investice 605 tisíc korun.

Dalšími opravovanými objekty byli měšťanský dům na Velkém náměstí, kde se v celkovém objemu 400 tisíc korun restaurovala sochařská výzdoba na atice a opravovala fasáda. Na Riegrově náměstí se rekonstrukce dočkal měšťanský dům a další opravovaný dům stojí v Tylově ulici.

„Jsme samozřejmě rádi za každou korunu, ale pokud bychom chtěli zdejší památky uvést do ideálního stavu, jaký by si jistě zasloužily, potřebovali bychom peněz mnohem více,“ poznamenala starostka Daniela Hebnarová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x