Ochránci přírody otevřou studánkovou stezku

ZÁDVEŘICE - Ochránci přírody ve středu slavnostně otevřou v Zádveřicích-Rakové ojedinělou studánkovou stezku. Serveru Zlin.cz to za ochránce řekl Jiří Jurečka.

Právě v Zádveřicích-Rakové totiž vyvěrá několik téměř neznámých, ale kvalitních a silných sirných pramenů. Studánková stezka nazvaná Chodníček za sirnými studánkami bude dlouhá dva kilometry a zpřístupní pět minerálních pramenů podél koryta Horského potoka. Slavnostní otevření stezky se uskuteční v 10.30 hodin.

Trasa je jednosměrná, vyznačená jako naučná stezka se dvěma zastaveními a dvěma nástupními místy. Prvním je autobusová zastávka Zádveřice – paseky, odkud stezka vede ke studánce U Staré Hájenky a dále lesem k asi kilometr vzdálené Sirkovici – nejvydatnějšímu a nejčistšímu sirnému pramenu v okolí obce. Nad Sirkovicí je druhé nástupní místo, odstavné parkoviště u silnice vedoucí do Luhačovic. Dále stezka pokračuje podél potoka ke dvěma pramenům vzdáleným pouze metr od sebe a končí o něco výše u Jurčákova pramene. „Ten se dříve podle hajného Františka Jurčáka využíval k lidovým léčebným účelům,“ doplnil Jurečka.

V projektu, který byl finančně podpořen v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě, byly kromě vyznačení stezky zastřešeny také tři z pěti pramenů a u tří studánek si turisté mohou odpočinout na nových dřevěných lavičkách. Čtvrtou studánku nedávno zastřešila sama obec a o pátou se stará pan Vladimír Hurta. „Místním lidem patří také poděkování za vydatnou pomoc při přípravě stezky a starostovi Zádveřic za přemostění potoka a terénní úpravy nezbytné pro zpřístupnění trasy. Na východní Moravě byly v posledních desetiletích opuštěny a zapomenuty početné prameny drobných sulfanových vod, proto je dobře, že v Zádveřicích se na ně nezapomíná a obyvatelé obce o ně pečují a udržují je,“ dodal Jurečka.

Sirné, sirovodíkové či sulfanové vody se mimo Západní Karpaty jinde v ČR vyskytují jen ojediněle. Typický je pro ně zápach připomínající zkažená vejce způsobený uvolňováním plynu H2S – sirovodíku (sulfanu), který jim vysloužil řadu nelichotivých přezdívek jako třeba záprtkovice, vajcová voda, prdlavá voda, smrďavka, nebo i štyngár (od německého stinken=smrdět). Dříve byly velmi oblíbené v lázeňství, protože mají široké spektrum příznivých účinků: koupele se využívají k léčení ortopedických, revmatologických, neurologických a kožních onemocnění, například lupénky a dermatóz, a dokonce i únavového syndromu. Pitná kúra zase pomáhá při žaludečních obtížích. Sulfanovou vodu je možné využít i k přípravě výborné černé kávy – při vaření vyprchá sulfan, a tedy i jeho zápach, ale ve vodě zůstávají minerály, které zlepšují chuť kávy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x