Mexická námořní letka předala zlínskému muzeu vzácný exponát

ZLÍN - Pár tradiční mexické obuvi získalo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně od vzácné návštěvy z Mexika. Dar přivezli piloti mexické námořní letky, kteří týden pobývají v otrokovické společnosti Zlin Aircraft na speciální stáži a výcviku, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí 14|15 Baťova institutu Michaela Mitáčková.

„Dar z Mexika nás velmi potěšil. Sandály jistě naleznou své místo ve stálé expozici Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost, v části věnované obuvnickému muzeu. Přiřadíme je k exponátům pocházejícím z Jižní Ameriky,“  řekla kurátorka sbírky obuvi Miroslava Štýbrová, která návštěvu provázela.

S myšlenkou věnovat zlínskému muzeu vzácný pár obuvi přišel kontraadmirál mexického námořního letectva José María García Macedo, který byl 10. října s delegací na návštěvě Zlína. Během ní zavítal i do muzejní expozice Princip Baťa: Dnes skutečnost, zítra fantazie, kde následně i přislíbil, že z Mexika darují do obuvnického muzea tradiční obuv místních venkovanů, která doposud není ve sbírkách zastoupena. Kontraadmirál slib splnil o dva týdny později, kdy dar poslal po pilotech mexického námořnického letectva.

Mexická obuv s názvem Huarache se v aztéckém jazyce nazývala cactle nebo cactli. „Jde o sandály se svrškem splétaným z kožených řemínků a s podešví ze staré pneumatiky, což je typické pro tuto oblast,“ přiblížila Miroslava Štýbrová. Tato obuv je po staletí spojena s životem venkovanů, ale v současnosti se prodává spíše jako suvenýr pro turisty. Mexičané nyní dávají spíše přednost moderní a značkové obuvi.

Mexičtí piloti si prošli celou stálou expozici muzea. Kromě části věnované historické obuvi je zaujala také historie Baťových závodů, kde se nejvíce zajímali o exponáty letadel, a expozice moderního cestovatelství přibližující slavné cesty Hanzelky a Zikmunda.

Sbírka obuvnického muzea patří k nejstarším svého druhu v Evropě. Prostřednictvím více než 600 exponátů seznámí návštěvníky s historií i současností obouvání, vývojem výroby obuvi a dějinami ševcovského řemesla. Sbírkový fond sleduje vývoj obouvání od nejstaršího období českých dějin až po současnost. Nejranější období je zachyceno prostřednictvím replik, nejstarší originály pocházejí z konce 16. století. Atraktivní součástí expozice je kolekce obouvání cizích národů.

Obuvnický průmysl, který se díky Baťovým závodům a pozdějšímu Svitu stal pro Zlínsko jedním z klíčových oborů, přežil v regionu jen ve výrazně zredukované podobě. Ještě v roce 1990 se na území současné České republiky vyrobilo asi 70 milionů párů obuvi, z toho více než 50 milionů ve Zlíně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x