Unikátní středověkou prohlídku Hradiště doplní postavy

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Unikátní virtuální prohlídka města Uherské Hradiště zpodobňující jeho vzhled v roce 1670 je hlavním tahákem stálé expozice dějin města v bývalé jezuitské koleji. Aby iluze byla ještě věrnější, dosadí tvůrci v příštím roce do děje prohlídky i lidské postavy, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí města Jan Pášma.

„Současná 3D prohlídka města bude doplněna o 13 různých unikátních historických postav – tehdejších obyvatel města,“ prozradil místostarosta města Stanislav Blaha. Fotorealistické vizualizace animovaných postav, které budou doplňovat průlet středověkým městem Uherské Hradiště, tedy ztvárnění denního života ve městě Uherské Hradiště v roce 1670, zasadí do prohlídky slovenská firma. O symbolický průlet městem diváci nepřijdou, trasa kamery se nezmění a bude dodržena podle stávajícího videa.

„Nově ovšem bude kamera v průběhu svého pohybu městem zabírat detail na jednotlivé charakteristické lidské postavy a jejich pohybovou činnost doplňující děj,“ vysvětlil místostarosta Blaha. Doboví obyvatelé při tom budou co nejvěrněji zrekonstruovaní podle dostupných historických pramenů.

„Veškeré postavy musejí odpovídat historickému období a je nutné, aby jejich ztvárnění podléhalo věrnému zobrazení vzhledu, typu tělesné konstrukce, činnostem a samozřejmě i oblečení tehdejších obyvatel města Uherské Hradiště,“ nastínila autorka scénáře virtuální prohlídky města Blanka Rašticová ze Slováckého muzea Uherské Hradiště.

Ve městě žili nejen řemeslníci a obchodníci, ale také zemští či královští úředníci a příslušníci šlechtických rodů. K tradičním řemeslníkům patřili kováři, z nichž dva sídlili na Mariánském náměstí, nebo hrnčíři obývající dnešní Otakarovu ulici. Důležitou složkou hospodářského života byl obchod, kupci nakupovali zboží od městských řemeslníků i cizích kupců a dále ho prodávali. Dozor nad správou města i nad výkonem soudních rozhodnutí měl královský rychtář, důležitým úředníkem ve městě byl rovněž písař – městský syndik. Ve městě působily dva církevní řády, františkáni a jezuité, z nichž první pečovali o městskou chudinu.

Nové video s doplněnými postavami bude mít premiéru na jaře příštího roku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x