Holešov zažije operu židovských dětí

HOLEŠOV - V Holešově bude ve čtvrtek uvedena po celém světě proslavená dětská opera Brundibár a spol. Serveru Zlin.cz to sdělil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Opera bude mít svou holešovskou premiéru ve Středisku volného času Tymy ve Všetulích. Představení začne v 18 hodin.

Brundibár a spol. je dílem hudebního skladatele Hanse Krásy a spisovatele Adolfa Hoffmeistra. Dílo má za sebou pohnutou minulost. Za 2. světové války se hrálo více než 55krát v terezínském ghettu, účinkujícími byly děti, které pak většinou končily ve vyhlazovacích táborech.

„Opera je doplněna koláží obsahující autentické básně a úryvky z prózy terezínských dětí, které vycházely v ilegálním časopise Vedem vydávaným židovskými chlapci. Jsou v ní i texty inspirované osudem Hanse Krásy a jeho kolegů Pavla Haase, Gideona Kleina, Karla Poláčka, Leo Haase a dalších, kteří zahynuli v koncentračním táboře v polské Osvětimi,“ sdělila Hana Konečná z pořádajícího Střediska volného času Tymy.

Ve Všetulích bude Brundibár a spol. uveden v podání žáků hudebního oboru ZUŠ Holešov za klavírního doprovodu Kateřiny Juráškové a v režii Vladimíry Dvořákové. Vstupné stojí pro děti 40 korun, dospělí zaplatí 80 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x