Valašskomeziříčská hvězdárna bude vzdělávat mládež v příhraniční oblasti

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Hvězdárna Valašské Meziříčí se rozhodla zapojit do projektu zaměřeného na specifické vzdělávání žáků a středoškolské mládeže v česko-slovenském příhraničí, a to  v oblasti vědy, techniky a moderních technologií. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Krajští radní projekt podpořili. Celkový rozpočet projektu je vyčíslen na 610 tisíc korun. Z těchto peněz, které budou z 85 procent proplaceny z Evropské unie, mají být vytvořeny inovativní vzdělávací programy včetně pořízení technického vybavení, například funkčního modelu robotické ruky se šesti stupni volnosti, speciální spektroskopy, napájecí zdroj pro spektrální trubice, barevná CCD kamera a podobně. Rovněž se počítá s uspořádáním tematické letní školy vědy a techniky pro mládež z obou stran státní hranice.

Hvězdárna Valašské Meziříčí naváže blízkou spolupráci s partnerem, Krajskou hvězdárnou v Žilině, a společně detailně projekt rozpracují.

„Cílem je podpora přeshraničního přenosu poznatků a zkušeností v oblasti přírodních věd a také rozvoj mezilidských vztahů a spolupráce,“ doplnila Dvorníková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x