Nová monitorovací stanice v Otrokovicích přišla na téměř tři miliony korun

OTROKOVICE - Sledovat kvalitu ovzduší na světelném panelu v centru města mohou nově občané Otrokovic. Radnice pořídila monitorovací stanice v hodnotě téměř tří milionů korun díky dotaci, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí otrokovické radnice Lenka Vaculová.

Kromě aktuální teploty a času se na monitoru vystřídají údaje o směru větru, vlhkosti, koncentraci oxidů dusíku, oxidu uhelnatého i polétavého prachu.

Monitorovací stanice vyhodnocující i znečištění ovzduší chyběla ve městě téměř dva roky. „S měřením kvality ovzduší se v Otrokovicích začalo už v roce 1996. Ke konci roku 2009 byla z důvodu amortizace zrušena stanice na Základní škole Mánesova a ke konci roku 2010 byl kvůli neopravitelnosti ukončen provoz i na druhé stanici umístěné na Základní škole Trávníky,“ upřesnil otrokovický starosta Jaroslav Budek

Město proto připravilo projekt, se kterým se ucházelo o dotace. To se nakonec podařilo. Pořízení monitorovací stanice stálo více než 2,9 milionu korun. Z obecního rozpočtu putovalo přes 570 tisíc korun, zbytek pokryla dotace.

„Nová stanice má oproti předchozím výhodu také v tom, že se nachází v centru města, v blízkosti hlavního silničního tahu a měřené údaje proto nebudou zkresleny jejím umístěním v okrajových, nezatížených částech města. Měřené výstupy pak budou kromě světelného panelu na budově radnice dostupné také na webových stránkách města,“ dodal Budek. Naměřená data budou prostřednictvím Českého hydrometeorologického ústavu přebírána do centrální databáze Informačního systému kvality ovzduší a následně budou zahrnuta do každoročního celorepublikového vyhodnocení stavu kvality ovzduší.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x