Frgál patří k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. V současné době se výrobou frgálů zabývá jen asi desítka pekařství. „Projekt výroby vlastních frgálů jsme dlouho zvažovali, není totiž jednoduché ji skloubit s běžným chodem hotelové kuchyně. Dosud jsme proto frgály nakupovali od regionálních pekařství. Hosté se nás ale často ptali na možnost koupit si frgál domů a když se nám navíc nedávno podařilo zaměstnat zkušenou pekařku, rozhodli jsme se pro vlastní produkci,“ řekl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Zatím se v Karlovicích peče dva dny v týdnu – v pátek a sobotu, aby si čerstvé frgály mohli odvážet víkendoví hosté. „Pokud ale bude zájem nebo ve vrcholné letní a zimní sezoně můžeme produkci rozšířit i na další dny,“ doplnil Tomáš Blabla.
Resort Valachy vyrábí frgály čtyř nejtypičtějších a nejoblíbenějších příchutí – tvarohový, hruškový, makový a povidlový. Vše probíhá v souladu se zásadami, které bude za několik měsíců vyžadovat ochranná známka Evropské unie. Pekařky za jednu směnu vyrobí až 150 frgálů.
Valašský koláč frgál patří k synonymům valašské kuchyně. Pravý valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a je pouze s jednodruhovou náplní.
Po výrobě frgálů plánuje Resort Valachy také vlastní produkci medu. Celkem osm úlů je již umístěno nad jednou z místních luk, které jsou ve zdejší Chráněné krajinné oblasti Beskydy typické bohatým lučním porostem. Nyní se čeká, jestli se přes zimu včelstvo ujme. „Pokud budeme úspěšní, můžeme mít vlastní med již příští rok v červnu,“ dodal Blabla.