Hradišťské kino Hvězda uvede sérii dokumentárních filmů

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Městská kina Uherské Hradiště připravila na začátek listopadu malou přehlídku dokumentárních filmů, která kombinuje snímky Ozvěn MFDF Jihlava a aktuální evropské dokumenty. Server Zlin.cz to sdělil mediální a programový pracovník Městských kin Uherské Hradiště Jaromír Orel.

Dny evropského dokumentu v kině Hvězda nabídnou například v úterý 5. listopadu působivý portrét komunity mladých skejťáků, revoltujících v těžkých dobách Německé demokratické republiky. Snímek Tohle není Kalifornie bude na programu v 19.30 hodin. Film získal Diváckou cenu na MFF ve Varšavě.

První blok Ozvěn MFDF Jihlava představí dvojici dokumentů: Vládnout, pracovat, vydělávat, modlit se, hroutit se a Rodina (úterý 5. listopadu ve 21 hodin). „Komentář k hroutící se civilizaci ve čtyřech dějstvích získal v Jihlavě zvláštní uznání poroty v kategorii Česká radost za nejlepší český dokument. Snímek Rodina nemapuje jen politické klima ve vlastní rodině, ale i hranici mezi soukromým a veřejným ve věku internetu,“ poznamenal Orel.

Diváci budou moci v Hradišti zhlédnout i snímek Kehká identita (6. listopadu v 19.30 hodin), za který byla slovenská režisérka Zuzana Piussi na sklonku loňského roku obviněna z několika trestných činů. Dokument ukazuje současné pseudonárodní buditele jinak, než jak jsou známí z médií.

Druhou ochutnávkou dokumentární Jihlavy bude snímek Kauza Cervanová (6. listopadu ve 20.45 hodin). „Výprava do temných hlubin dodnes neuzavřeného a medializovaného případu únosu, znásilnění a vraždy mladé medičky byla v Jihlavě oceněna Zvláštním uznání v kategorii Mezi moři,“ doplnil Orel.

Na závěr přehlídky promítne kino Hvězda dvojprogram Atlantis + Bergman & Magnani: Válka vulkánů, a to ve čtvrtek od 16 hodin. Jde o fascinující obrazy podmořského světa Luca Bessona a příběh největšího milostného skandálu ze světa šoubyznysu všech dob.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x