Ve Zlíně vznikla vůbec první seďárna pro ženy bez střechy nad hlavou

ZLÍN - Ženy bez domova mají ve Zlínském kraji poprvé možnost strávit mrazivou noc v bezplatné seďárně, zatím na zkoušku ji otevřeli ve Zlíně. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák

Seďárna funguje od listopadu ve zlínském Azylovém zařízení a v nízkoprahovém denním centru pro osoby bez přístřeší. „Pro letošní rok z důvodu absence zařízení pro ženy bude zajištěn zkušební provoz také pro ženy, a to do 30. listopadu. V případě, že bude provoz bez problémů, bude dále prodloužen,“ upřesnil Dvořák.

Seďárna není sice vybavena postelemi, ale pobyt v ní je bezplatný a zájemci zde mohou obdržet i horký čaj. Provozní doba je od 19 do sedmi hodin ráno. Je nutno se sem dostavit nejpozději do 22 hodin, a to ve střízlivém stavu. „Seďárna pro muže bude otevřena do konce března příštího roku, v případě nepříznivého počasí i déle. Pokud se osvědčí i zařízení pro ženy, může být jeho provoz stejný,“ dodal Dvořák.

Lidé bez domova mohou využít také služeb noclehárny, kde jedna noc stojí 60 korun, za klasický azylový pobyt pak zájemci zaplatí 90 korun za den. Služby doplňuje terénní práce, šatník použitého šatstva a denní centrum, ve kterém muži i ženy bez domova získají bezplatné poradenství, zdarma mohou využít počítač k hledání zaměstnání, vyprat si prádlo, osprchovat a oholit se a podobně. Rovněž zdarma je jim nabízena polévka a čaj.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x