Napajedla ožijí Festivalem vážné hudby

NAPAJEDLA - Již šestý ročník Festivalu vážné hudby se uskuteční 15. až 17. listopadu v Klášterní kapli – Koncertní síni Rudolfa Firkušného v Napajedlích. Serveru Zlin.cz to oznámila Kateřina Barešová z Informačního centra Napajedla.

Festival nabídne kvalitní přehlídku klasické hudby a jejích interpretů. „Hlavní myšlenkou a motivem pořádání festivalu je vzdát úctu našemu slavnému rodákovi, Rudolfu Firkušnému,“ podotkla Barešová.

Hned v úvodní páteční části programu vystoupí v 17 hodin duo Annlynn Miller-Oliel z New Yorku (piano) a Ulrich Schmid z Bernu (violoncello). V sobotu se ve stejném čase představí ZUŠ Firkušného Napajedla se svým festivalovým koncertem. Závěr festivalu bude v neděli od 17 hodin patřit komornímu orchestru Camerata Cremsiriensis, Ondřeji Moťkovi, Aleně Valčuhové a Pavlu Hánovi a v neposlední řadě také vystoupí Ignis Piano Duo – Ondřej a Katarína Hubáčkovi.

Rudolf Firkušný byl jedním z nejslavnějších českých klavíristů. Proslavil se mimořádnou hudebnosti, expresivním projevem a skvělou technikou hry. Vystupoval na nejvýznamnějších světových pódiích a spolupracoval se špičkovými orchestry a dirigenty. Byl žákem Leoše Janáčka, Viléma Kurze a Josefa Suka a také velkým přítelem Bohuslava Martinů, který mu věnoval mnoho svých skladeb. Jeho repertoár sahal od raného klasicismu až po modernu první poloviny 20. století.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x