Na Zlínsku se uskuteční historicky první Národní potravinová sbírka

ZLÍN - Historicky první Národní potravinová sbírka se uskuteční v sobotu od osmi do 20 hodin a zapojí se do ní také obchodní řetězce ve Zlíně. Serveru Zlin.cz to řekla Veronika Němcová, PR manažerka Byznys pro společnost.

Sbírka pomůže lidem v nouzi, kteří, stejně jako téměř desetina Čechů, nemají prostředky na nákup potřebných potravin. Každý bude moci ve stovce obchodů Tesco, Globus, Albert, Interspar a MAKRO po celé České republice koupit a darovat trvanlivé potraviny a pomoci tak lidem v nouzi v charitativních zařízení ve svém kraji. Na Zlínsku to budou konkrétně řetězce Makro a Tesco ve Zlíně – Malenovicích, které pomohou dobročinným organizacím Naděje ve Zlíně a Charitě svaté Anežky v Otrokovicích.

Sbírka spolu s projektem Potraviny pomáhají upozorňuje na nedostatek potravin mezi některými skupinami obyvatel jako jsou senioři, matky s dětmi nebo rodiny v tísni a umožňuje projevit solidaritu a pomoc konkrétním a adresným způsobem.

Akce reaguje na skutečnost, že v Česku narůstá počet lidí, kteří nemají na nákup základních potravin. „Přibližně devět procent obyvatel Česka žije pod hranicí chudoby a potřebuje potravinou pomoc. Skupina obyvatel závislá na pomoci potravinových bank postupně narůstá,“ uvedl Martin-Plichta, předseda České federace potravinových bank. Celorepublikovou sbírku podpoří Roman Vaněk, Ivana Jirešová, Ilona Csáková a Lejla Abbasová.

Potraviny bude v obchodech vybírat téměř tisícovka dobrovolníků. „Sbírka tak bude jednou z největších akcí svého druhu v Česku,“ řekla Pavlína Kalousová, z platformy Byznys pro společnost, která akci zaštiťuje. Protože jsou Naděje i Charita již několik let členy Potravinové banky, rozhodli se pořadatelé pro vzájemnou spolupráci obou organizací. „Dobrovolníci se stále mohou přihlásit zlínským koordinátorům z Naděje a Charity, kontakty najdou na www.potravinypomahaji.cz,“ dodal Jiří Vlček z otrokovické Charity svaté Anežky.

Sbírku realizuje Byznys pro společnost podporující odpovědné podnikání ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy. Podobné sbírky se každoročně konají téměř po celé Evropě. Ve Francii se uskuteční na konci listopadu již 29. sbírka potravin. Například v Polsku se minulý rok do sbírky o posledním listopadovém víkendu zapojilo 50 tisíc dobrovolníků, kteří ve 3 300 obchodech vybrali 810 tun potravin, z kterých bylo možné připravit 1 620 000 jídel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x