Uherskohradišťští studenti se pokusí vytvořit Svačinu roku

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Celkem pět studentů Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti se zapojilo do celostátní gastronomické soutěže Svačina roku. Serveru Zlin.cz to za organizátory sdělil Lukáš Klapil.

Do soutěže se přihlásilo celkem 97 studentů z 24 středních škol. Ze zlínského kraje se zapojila i pětice studentů ze Vsetínska nebo Zlína. Tvůrci nejlepších pokrmů si celkem rozdělí 25 tisíc korun. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmu je tuňák. Soutěže pořádá společnost Bolton Czechia. Odborným garantem je držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka. Finále se uskuteční začátkem prosince v Praze.

Gastronomická soutěž Svačina roku je určená středním školám zaměřeným na gastronomii a stravovací služby. Alespoň jednoho zástupce v soutěži má 10 krajů České republiky.

Odborným garantem soutěže a předsedou poroty je Mistr kuchař a medailista z Olympiády kuchařů v Berlíně Vladimír Picka. „Úkolem je navrhnout a připravit rychlou, moderní a studenou svačinu. Pokrm musí být kreativní, chutný a využitelný jako svačina pro děti, žáky nebo studenty. U pokrmu budeme hodnotit celkový dojem, složení receptury, ekonomické hledisko, použitelnost a chuť,“ dodal Picka.

První kolo soutěže je korespondenční. Soutěžící připraví a nafotí pokrm, který zašlou společně s vyplněným průvodním listem. Ten musí obsahovat kalkulační list a technologický postup přípravy. Každý soutěžící může zaslat jeden recept. Odborná porota v čele s Vladimírem Pickou vybere 10 nejlepších, které postoupí do finálového kola.

V živém finálovém kole již budou účastníci připravovat pokrmy před odbornou porotou. Ve finále budou oceněni tři soutěžící. Jeden soutěžící obdrží zvláštní cenu dětské poroty. Autor nejlepší svačiny získá poukázku na nákup v hodnotě 10 tisíc korun, odměna za druhé místo je poukázka v hodnotě šest tisíc korun a za třetí místo poukázka v hodnotě čtyři tisíce korun. Hodnota zvláštní ceny dětské poroty je pak pět tisíc korun.

„Spotřeba ryb a rybích produktů je u nás stále velmi nízká ve srovnání s jinými zeměmi. Kreativní soutěží chceme ukázat tuňáka jako lehký, chutný a zdravý výrobek pro obohacení stravy, který je vhodný pro přípravu svačin pro děti, žáky i studenty. Maso tuňáka obsahuje významné množství fosforu, důležitých vitamínů skupiny B a je cenným a bohatým zdrojem bílkovin,“ dodala Petra Termerová, zástupce pořadatele soutěže Svačina roku.

Živé finálové kolo bude začátkem prosince v Praze.