Nový Gahurův prospekt se otevře veřejnosti

ZLÍN - Gahurův prospekt – předprostor Kulturního a univerzitního centra je celý v novém a ve čtvrtek se poprvé od své rekonstrukce slavnostně otevře veřejnosti. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Práce na opravě prostranství trvaly téměř půl roku.

„Za Baťů se právě v těchto místech lidé potkávali během svého volna, takže vlastně obnovujeme tradici. Budeme rádi, když si lidé Gahurův prospekt znovu oblíbí, když zde začnou jezdit maminky s kočárky nebo posedávat či polehávat studenti,“ sdělil primátor Miroslav Adámek.

Gahurův prospekt se v této části změnil k nepoznání. Prostranství nyní protínají zapuštěné chodníky, v jejichž stěnách je instalováno osvětlení. Okraje jsou určené pro sezení. Kolem chodníků je vysazen kvalitní parkový trávník, kterému neublíží ani přecházení či ležení lidí. Instalováno bylo i nové veřejné osvětlení na šestimetrových stožárech. Po rekonstrukci jsou také pěší trasy v okolí a vyrostl zde i nový bezpečný přechod ke Kongresovému centru a rektorátu Univerzity Tomáše Bati. Návštěvníci budou moci využívat vodní pítka, na bezpečnost začnou dohlížet dvě kamery Městské policie. „Celý prostor je pokrytý signálem WiFi,“ doplnil Jiří Kadeřábek, 1. náměstek primátora.

Náklady na revitalizaci Gahurova prospektu dosáhly výše asi 16 milionů korun. Například sklo-cementové prvky chodníků stály přibližněi čtyři miliony korun, odolný trávník byl pořízen za dva miliony korun. Investorem akce je radnice, která zpětně využije k profinancování větší částí nákladů evropské dotace.

Přestavba Gahurova prospektu je jedním ze tří projektů, které výrazným způsobem změní vzhled širšího centra Zlína. Těmi dalšími jsou rekonstrukce podchodu propojujícího náměstí Práce s bývalým továrním areálem firem Baťa a Svit a revitalizace Parku Komenského. Vítězné návrhy, podle kterých se bude ve všech případech postupovat, vzešly z architektonických soutěží, které radnice zrealizovala v roce 2011.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x