Cizinci na Zlínsku nelegálně pracovali i převáželi drogy

ZLÍNSKÝ KRAJ - Celkem tři trestné činy se podařilo ve Zlínském kraji odhalit cizinecké policii během intenzivní kontroly zaměřené na cizince. Serveru Zlin.cz to oznámil policejní mluvčí Aleš Mergental.

Ve dvou listopadových bezpečnostních opatřeních, z nichž každé trvalo tři dny, zkontrolovali policisté 1 755 lidí, 189 vozidel a na kontrolu zavítali do 201 ubytoven a dalších objektů, kde se zdržují cizinci. Při kontrolách se zaměřili nejen na legálnost pobytu cizinců na našem území, ale také na oprávnění k práci či podnikání. Kromě toho kontrolovali dodržování zákonných povinností na straně ubytovatelů, kteří mají mimo jiné povinnost oznamovat ubytování cizinců.

„Jedním z trestných činů bylo maření výkonu úředního rozhodnutí, jehož se dopustil cizinec, který nedodržel soudem určenou lhůtu pro opuštění České republiky. Podezřelý muž prostřednictvím Mezinárodní organizace pro migraci požádal o návrat do své domovské země. Za spáchání tohoto trestného činu zákon ukládá až tříleté vězení,“ upřesnil Mergental.

Odhalili ale i náklad marihuany, a to když v Horní Bečvě zastavili auto směřující na Slovensko. Doklady řidiče byly v pořádku a řidič byl střízlivý. V batohu, který měl jednadvacetiletý cizinec v autě, ale policisté našli téměř čtvrt kila sušené marihuany. „Policisté muže zadrželi, drogu zajistili a vsetínští kriminalisté začali zpracovávat podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který mladému cizinci hrozí až pětileté vězení. Mladík se přiznal, že na Moravě marihuanu toho dne koupil a chtěl ji převézt do své domoviny,“ upřesnil Mergental.

Třetí zjištěný trestný čin byl také spojený s drogami. Policisté kontrolovali na parkovišti ve Valašském Meziříčí pětadvacetiletého řidiče osobního auta, u něhož zjistili, že je pod vlivem pervitinu a marihuany. Následně u jeho spolujezdce našli i sáček s pervitinem.

Při kontrolách policisté vypátrali čtyři hledané osoby: tři cizinci byli hledáni kvůli probíhajícímu trestnímu řízení v jejich domovině a na čtvrtého byl vydán souhlas se zadržením, neboť byl podezřelý ze spáchání trestného činu, jehož se měl dopustit v Uherském Brodě.

Na stavbách, které policisté v regionu navštívili, přistihli policisté tři cizince, kteří pracovali bez povolení k zaměstnání.

Při kontrole policisté zjistili 18 prohřešků týkajících se porušení zákona o pobytu cizinců v České republice. Navrch u dvou ubytovatelů zjistili porušení povinností spojených s ubytováváním cizinců. Dalších deset přestupků, které policisté při opatření zjistili, se týkalo provozu na pozemních komunikacích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x